Araç teknolojilerinde sürücüsüz araç modeline geçiş son zamanlarda hızlandı. Geleceği yönlendirecek bu teknolojiyi dünyada aktif olarak kullanan ülkeler var. Önümüzdeki sekiz yıl içerisinde Kore tamamen kendi teknolojisiyle geliştireceği otonom araçlar üretmeyi planlarken, Amerika ve Avrupa merkezli firmaların tekelinde bulunan otonom otomobil sektöründe, gelecekte pazarın daha da genişleyerek Asya’ya doğru uzanacağı da değerlendiriliyor. Otonom otomobillerin yaygınlaşması ile birlikte, toplum ve yaşam standartları düzeyinde en büyük etkileri kaza sayılarında azalma, kolaylıkla birlikte gelen binek araç kullanımının artması, toplu ulaşım merkezlerindeki kalabalıkların azalması gibi öngörülüyor. Bunların yanı sıra, yakıt tüketim miktarlarında artışın ülke ekonomilerinde yeni bir hareketliliğe sebep olacağı da düşünülüyor.

KAZA YAPMAMAYA PROGLAMLANACAK
Şu anda trafikte meydana gelen kazaların yüzde 90’lık bir kısmı insan hatalarından dolayı kaynaklanıyor. Günümüzde tasarlanan ve geliştirilmekte olan otonom araçlar çok yakın zamanda kaza yapmamaya programlanmış olarak sunulacak. Bu teknolojiden emin olunması amacıyla devam eden bazı teknolojik sorunlar araştırmalarla çözümlenecek. Ayrıca sürücüsüz ve sürücülü araçların karışık olarak bulunduğu bir trafiğin koordine edilmesi zorlu bir durum olacak.

YÜKSEK MİKTARDA VERİ TOPLANACAK
İzlenip takip edilen sürücüsüz arabaların işlevselliğinin doğal bir yan ürünü olarak yüksek miktarda veri toplanacak. Bu arabaların hem içinde hem de dışında yüksek teknolojili kameralarla birlikte ultra hassas GPS verileri de olacak. Kendi kendine giden arabaların düzgün çalışabilmesi için yoldaki her araba, her insan veya hayvan hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak amacıyla araç içinde kurulu sensör ağları üzerinden devasa miktarda veri akması gerekecek.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.