DÜNYA 5G’Yİ KONUŞURKEN ÇİN 6G İÇİN HAZIRLIKLARA BAŞLADI

5G’DEN YÜZ KAT HIZLI OLACAK

Geçtiğimiz aylarda 5G’nin kullanımına başlayan Çin, 6G teknolojisi için akademisyenler ve özel sektörden uzmanlardan oluşan 37 kişilik ekip kurduğunu açıkladı. 6G’nin ülkede kullanıma gireceği tarih 2030 olarak belirlenirken 6G’nin kullanıcılarına 5G’den yaklaşık 100 kat daha hızlı internet sunacağı bildirildi.

Teknolojide nesil yolculuğu tüm hızıyla sürerken 5G’ye ulaşmamız çok kısa bir zaman aldı. Dünyanın pek çok noktasında 5G kullanımı yaygınlaşırken elbette henüz 4G aşamasında olan ülkeler de var. Ancak teknoloji devi Çin, 5G kullanımına başlamasının hemen ardından 6G ile ilgili çalışmalara başladı. Teknolojinin baş döndüren hızla yaşadığı dönüşümü yakından izleyenler, Türkiye’de 5G’ye ilk entegrasyonun yaşanacağı 2020 sürecini sabırsızlıkla bekliyor. Ancak Türkiye’de yaygın kullanım için verilen tarih 2023… Telefonların, saatlerin, evlerin ve otomobillerin ihtiyaç duyduğu kopmayan, hızlı bir bağlantı sunan 5G teknolojisi, ultra HD çözünürlüğündeki videoları indirmenin ve karşıya yüklemenin daha hızlı olmasının yanı sıra indirme hızını saniyede 10 gigabite çıkaracak. 5G teknolojisiyle sürücüsüz otomobiller, akıllı evler, akıllı şehirler, daha hızlı veri transferi, sanal ve artırılmış gerçekliğin yaygınlaşması, hologramlar hayatımızın bir parçası olacak.

5G’den çok daha hızlı olması beklenen 6G bağlantısının ulaştığı hız ile artık her şey anında mümkün olacak. Düşük gecikme hızı sayesinde başta otonom araçlar olmak üzere internete sahip her tür cihaz birbiriyle güvenli ve çok hızlı bir iletişim kurabilecek. Fiziksel dünya, dijital dünya, yazılım sistemleri, yapay zekâ ve biyolojik sistemleri gerçek zamanlı olarak birbirine geçirebileceğimiz bir dönemi başlatacak. 6G ile ilgili çalışmalara başlayan Çin’in ardından dünya da bu teknolojiyle ilgili konuşmaya başladı. 6G için yüksek frekanslı dalgaları onaylayan ABD Federal İletişim Kurulu, “6G” ismi vermeden yeni nesil kablosuz iletişim teknolojisinin testlerine başlanabilmesi için “terahertz dalgası” (95 gigahertz – 3 terahertz) frekanslarının kullanımına oybirliğiyle onay verdi. Finlandiya’da Oulu Üniversitesi ise 6G için gerekli araştırmaların yapılması, yazılım ve donanımların geliştirilmesi için bir fon duyurusu yaptı. Huawei’nin CEO’su Eric Xu ise bir basın açıklamasında 6G teknolojisine değinerek “Biz 4G gelmeden 5G’yi düşünüyorduk, bugünse 6G’yi düşünüyoruz” dedi. 6G teknolojisindeki Ar-Ge çalışmalarına başladıklarını ve yeni nesil ağ teknolojisinin önümüzdeki 10 yıl içinde ticarileşebileceğini söyleyen Huawei Tüketici İş Grubu CEO’su Richard Yu, hava, kara, deniz ve uzay iletişimlerinin, 6G teknolojisiyle çok daha entegre bir yapıda olacağını, 5G’nin milimetre dalga bandı, terahertz dalga bandına uzatılacağını ve veri aktarım hızının 5G’ye kıyasla 100 kat daha hızlı olacağını belirtti. Türkiye’nin 6G ile ilgili çalışmalarını heyecanla beklemekteyiz…

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.