MİLYONLARIN HAYATINA DOKUNAN PROJELERE İMZA ATIYOR

2000 yılında kurularak Türkiye’de teknoloji market konseptini hayata geçiren Teknosa, yeni neslin ihtiyaçlarına ve eğilimlerine göre tüm iş modellerini yeniden tasarlayarak yeni nesil perakendeciliğe yön veriyor. 2015 yılından bu yana Teknosa CEO’su olarak görevine devam eden Bülent Gürcan, CEO olmayı ve Teknosa’yı anlattı.

Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR’ın (Engineering News Record) müteahhitlik firmalarının ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri yıllık gelirleri esas alarak yayınladığı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde 2019’da bir önceki yıla göre üç basamak yükselerek 33’üncü sırada yer alan Rönesans Holding bu yıl Avrupa’nın da en büyük dokuzuncu müteahhitlik şirketi oldu. Rönesans, kuruluşundan bu yana sadece 26 yıl içinde, 28 ülkede 75 bin kişiye istihdam sağlayan bir ana müteahhit ve yatırımcı devine dönüştü. 2018 yılı sonu itibariyle şirketin cirosu beş milyar dolara ulaşırken 2019 yılı sonunda ise grubun cirosunun altı milyar doları aşması bekleniyor.

RÖNESANS TECRÜBELERİNİ YURT DIŞINA TAŞIYOR

2019’da küresel ölçekte, dünya sıralamalarına giren projelere de imza atan Rönesans Holding, 462 metre yüksekliğiyle Avrupa ve Rusya’nın en yüksek binası unvanına sahip olan Lakhta Center’ın inşaası tamamladı. İnşaatına devam edilen ve 2020 yılında tamamlanacak Başakşehir Şehir Hastanesi dünyanın en büyük sismik izolatörlü binası olarak, İstanbul’u sağlıkta “merkez” konumuna getirecek. Rönesans ayrıca Türkiye’de sağlık sektörü, medikal inşaat ve sağlık işletmelerinden elde edilen tecrübeyi yurt dışına da taşımaya hazırlanıyor. Rönesans, Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) ile yaptığı anlaşma kapsamında, Rusya’nın farklı bölgelerinde, üniversite bünyelerinde kurulacak 15 adet eğitim ve araştırma hastanelerini kapsayan ortak bir projeyi hayata geçirmek üzere çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca uluslararası güçlü ortaklarla 1,4 milyar dolarlık bir yatırımla hayata geçirilen Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi ise Türkiye’de özel sektörün tek kalemde gerçekleştirdiği en büyük sıfırdan sanayi yatırımlardan biri olacak.

PETROKİMYA ALANINDA GLOBAL BİR ÜRETİCİ

Rönesans, dünya çapında projelere imza atarak güçlü konumunu sürdürürken, petrokimya alanında global bir üretici olmaya da hazırlanıyor. 2020 yılının sonunda Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde inşaatına başlanacak Polipropilen Üretim Tesisi ile Türkiye’nin petrokimya alanındaki dışa bağımlılığını en aza indirmeyi hedefleyen Rönesans, yaklaşık 1,4 milyar dolar yatırımla hayata geçirilecek projede Rönesans’a güçlü yabancı yatırımcılar eşlik ediyor. Projenin, Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach ve dünyanın lider EPC şirketlerinden Güney Koreli GS E&C ortaklığıyla hayata geçirilmesi planlanırken Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi, son yıllarda bir Türk şirketi tarafından gerçekleştirilen ve cari açığı düşürecek en önemli endüstriyel yatırımlardan biri olacak. Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi’nde gerçekleştirilecek üretimle, Türkiye’nin cari açığının yaklaşık 250 milyon dolar azalması öngörülüyor. 2023 yılında hizmete alınacak polipropilen tesisi, tamamlandığında yıllık 450 bin ton kapasiteye sahip olacak. Tesisin inşası sırasında iki bin kişiye istihdam sağlanırken en son üretim teknolojilerinin kullanılacağı tesis üretime geçtiğinde 600 kişilik istihdam yaratarak bölgeye önemli katkı sağlayacak. Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi’nin faaliyete geçmesinin ardından, kurulacak yan sanayi ve diğer tesislerle, bölgede nitelikli iş gücü konusunda hızlı bir gelişim sağlanacak. Rönesans Holding’in toplam 450 bin ton kapasiteli yatırımı ile Türkiye’nin polipropilen ithalatının beşte birinin Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi’nden ikâme edilmesi hedefleniyor. Tesis üretiminin önemli bir kısmı Türkiye’nin iç üretimi için kullanılırken belli bir kısmı da Avrupa pazarlarına ihraç edilecek.

DÜNYANIN DOĞALGAZDAN BENZİN ÜRETEN İLK VE EN BÜYÜK TESİSİ

Rönesans, Kuzey Kutbu bölgesinden Afrika çöllerine, dünyanın en zorlu coğrafyalarında milyonların hayatına dokunan projelere imza atmaya devam ediyor. Rönesans’ın Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a 50 kilometre uzaklıktaki Akhal kentinde geliştirdiği GTG (Doğalgazdan Benzin Üretim Tesisi) Projesi, dünyanın doğalgazdan benzin üreten ilk ve en büyük tesisi konumunda. Toplam yatırım bedeli 1,7 milyar dolara ulaşan proje, Japon Kawasaki Heavy Industries ile 2019 başında tamamlandı. Tesisin ilk üretimine başladığı Haziran 2019’da Guinness World Records yetkilileri, bu tesisin doğalgazdan benzin üreten ilk tesis olduğunu ve bu alanda Guinness Rekorlar Kitabı’na girdiğini kaydetti. Tesis, Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Fonu tarafından “Çevre Dostu Sertifikası” ve İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü tarafından “Yenilikçi Teknolojiler Sertifikası”na lâyık görüldü. Şu anda tesiste, dünyanın en çevre dostu benzini olarak kabul edilen Euro 5 standardında benzin üretiliyor.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.