TÜRK START-UPLARIN YABANCI YATIRIMCILARI

2010 ile 2019 ilk çeyrek sonuna kadar 119 kez yatırım Türk start-uplara yapan yabancı yatırımcıların Türkiye’deki ekosisteme ilgisi artıyor. Hem start-uplara yapılan yatırımlarla hem de global projelerle Türk girişimciliği her geçen gün ilerlemeye devam ederken Türkiye’ye 70’e yakın farklı fon ile yatırım yapıldı.

Türkiye’deki girişimcilik ekosistemine yönelik veriler sunan Startups.Watch’un hazırladığı bilgilere göre şu ana kadar Türkiye’deki girişimcilere 70 farklı yabancı fon ve melek yatırımcı yatırım gerçekleştirirken yapılan yatırım 2010 ile 2019 ilk çeyrek sonuna kadar 119’a ulaştı. En çok yatırım gerçekleştiren yabancı fon beş yatırımla Tiger Global olurken dünyanın en büyük fonlarının arasında yer alan ve Facebook gibi devlere yatırım yapan Tiger Global’in Türkiye’de öne çıkan yatırımlarının başında Trendyol ve Evidea geliyor. Listenin ikinci sırasında Türkiye’ye dört yatırımı bulunan Modanisa, Volt, Insider ve KapGel gibi yatırımlarıyla Wamda Capital bulunuyor. Yine Türkiye’ye dört yatırımıyla Onedio, Trendyol ve Modanisa yatırımlarıyla Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD) listede yer alıyor.

ROLF SCHROEMGENS DE LİSTEDE

Üç yatırım yapan 12 yabancı yatırımcı arasında ise b-to-v, 500 Startups, Hummingbird, Endeavor Catalyst, Pasha Holding, MEVP, Beenos, SpeedInvest, Pond Ventures, Ribbit Capital ve IFC bulunuyor. Yabancı yatırımcılar arasında ayrıca Trivago’nun kurucusu ve melek yatırımcı Rolf Schroemgens, Amazon, Intel ve Goldman Sachs gibi teknoloji dünyasında önemli fonlar da yer alıyor.