“İŞ DÜNYASINDA KÜRESEL DÖNÜŞÜM DİJİTAL VE BÜTÜNSEL YAKLAŞIM”
Yaşam alanlarımız dijitalin gölgesinde evrimine devam ediyor. Devrim niteliği taşıyan dijital dönüşümü bu denli etkili kılan ise bunun bütünsel yaklaşım içermesinde yatıyor. Bugün herhangi bir unsuru birbirinden bağımsız olarak ele almak mümkün değil. Küresel ölçekte yaşanan dönüşüm, tüketicileri, şirketleri, çalışanları, liderleri hatta devletleri de içine alıyor ve bizlere yepyeni dünya koşulları yaratıyor. Fiziki dünya ile sanal dünya giderek iç içe geçerken dijital eylemlerimiz yaşamsal unsurlarımıza yansıyor. Günümüzde çok daha fazla veriye ve bilgiye erişim kapasitemiz artarken dijital dönüşüm, içinde bulunduğumuz ekosistemin kültürel, organizasyonel ve operasyonel değişimi olarak ifade buluyor.
DİJİTAL SÜRECİN BAŞARILI YÖNETİMİ
İş dünyası için kurumsal bir dönüşüm anlamına gelen bu süreç, her şeyi birbiriyle daha bağlantılı hale getiriyor ve yeni değerler yaratıyor. Değişim ve belirsizlikle başa çıkmak zorunda olan şirketler çevik yapılar inşa ediyor. Gartner’ın “2025 CIO ve Teknoloji Yöneticisi Anketi”ne göre CIO’ların yüzde 80’inden fazlası 2025’te siber güvenlik, AI/GenAI, iş zekası ve veri analitiği, entegrasyon teknolojileri/API’ler gibi güçlü temel yeteneklere ve teknolojilere yatırımlarını artırmayı beklediklerini söylüyor. Dijital dönüşüm, eş zamanlı ve birbirine bağlı dezavantajların olumsuz etkilerini hafifletmede önemli rol oynuyor. Aynı zamanda hem şirketlerin hem de tedarik zincirlerinin dayanıklılığını ve uyarlanabilirliğini güçlendiriyor. Örneğin, “Strateji 2025-Dijital Dünyada Mükemmelliği Sağlamak” stratejisiyle yol alan dünyaca ünlü DHL, dijital dönüşüm projelerine 2 milyar dolardan fazla yatırım yaptı. Disney, Disney+’ı başlattı, büyük eğlence markalarını satın aldı ve kişiselleştirmeye ağırlık verdi. Yatırımlarını Ar-Ge ve girişimlere akıtan Siemens, endüstriyel devden teknolojiyi yöneten güç merkezine dönüştü. Tüm bu büyük şirketler dijital dönüşüm yolculuğuna bütünsel yaklaşımla başladı. Şirketlerin dijital süreci başarılı şekilde yönetmesi için neler yapması gerektiği sorusunu WU Executive Academy’de yer alan bir makale şu şekilde yanıtlıyor:
• Analiz: Şirkette dijital dönüşümü başarıyla uygulamak için yöneticiler öncelikle mevcut süreçleri ve sistemleri analiz etmeli.
• Strateji: Yöneticiler, dijital inovasyona doğru geçişi destekleyen ve şirketin teknolojinin en ileri noktasında kalmasını sağlayan net bir strateji geliştirmeli.
• Teknoloji: Doğru teknolojiyi seçmek ve onu mevcut sistemlerle entegre etmek dijital dönüşümün başarısı için kritik öneme sahip
• Eğitim: Dijital dönüşümün faydalarından tam anlamıyla yararlanmak için çalışanların yeni teknolojileri kullanmak üzere eğitilmeleri gerekli.
• Uygulama: Dijital dönüşümün uygulanması kademeli olmalı ve net bir proje yönetimiyle olmalı.
Değerli okuyucumuz,
Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.