“HEDEFİMİZ, GELECEĞİ KAPSAYAN SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR EKOSİSTEM OLUŞTURMAK”
Kullanıcılarının hayatlarına dokunarak değer yaratan ülkemizin en büyük e-ticaret ve ilan platformlarından sahibinden.com, “Geleceği Sahiplen” vizyonu doğrultusunda sürdürülebilirliği çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlarıyla ele alıyor. Toplumsal farkındalığı artırarak uzun vadeli hedefleriyle geleceği şekillendiren şirket, tüm çalışanlarının eşit fırsatlara sahip olduğu bir kurum kültürü inşa etmeyi de başarıyla sürdürüyor. Business Türkiye okuyucuları için sorularımızı yanıtlayan sahibinden.com İnsan ve Sürdürülebilirlik Genel Müdür Yardımcısı Güntulu Peker, sürdürülebilirlik stratejilerinin yanı sıra kurum kültürlerini oluşturan ana unsurları da aktarıyor.
Daha iyi bir gelecek için “Geleceği Sahiplen” anlayışı üzerine kurduğunuz sürdürülebilirlik stratejinizin ana unsurlarını ve yol haritasını anlatır mısınız? sahibinden.com’un iş modelinde sürdürülebilirliği nasıl tanımlıyorsunuz?
Sürdürülebilirliği iş modelimizin ve kurum kültürümüzün ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana, ikinci el ürünlerin ekonomiye yeniden kazandırılmasına katkıda bulunan yapımızla kullanıcılarımızın hayallerine daha kolay ve güvenli şekilde ulaşmalarını sağlıyoruz. “Geleceği Sahiplen” vizyonumuz doğrultusunda sürdürülebilirliği çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlarıyla ele alıyoruz. Bu vizyon, bugün attığımız her adımın yarını şekillendirdiği bilinciyle oluşturuldu. Sürdürülebilirlik bizim için sadece çevresel bir hedef değil, iş modelimizin, kültürümüzün ve karar süreçlerimizin merkezinde yer alan temel bir değer. “Geleceği Sahiplen” ana stratejimiz ile sürdürülebilir bir gelecek için dünyamızı, dönüşümü ve eşitliği sahipleniyor, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda daha iyi bir gelecek için çalışıyoruz. Bu doğrultuda stratejimiz üç ana eksene dayanıyor: Dünyayı Sahiplen: Doğal kaynakları korumak ve karbon ayak izimizi azaltmak için projeler geliştiriyoruz. Dönüşümü Sahiplen: Döngüsel ekonomiye katkı sağlayan iş modelimizle ikinci el kullanımını teşvik ediyor, dijital çözümlerle kaynakların verimli kullanımını destekliyoruz. Eşitliği Sahiplen: Eşitlik ve güven temelli bir yaklaşımla tüm paydaşlarımız için kapsayıcı fırsatlar yaratıyoruz. Amacımız yalnızca bugünü değil, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını da gözeten sürdürülebilir bir ekosistem oluşturmak. Bu nedenle sürdürülebilirliği sahibinden. com’un DNA’sına işlemiş temel bir değer olarak benimsiyoruz.
Sürdürülebilirlik iş modelinizde ürünlerin dolaşımda kalmasına yardımcı oluyor ve bu konudaki performansınızı raporluyorsunuz. Bu model ile ilgili yapılan çalışmaları ve rapor detaylarınızı anlatır mısınız? Tüm bunlar şirketinizin uzun vadeli hedeflerine hangi katkıları sağlıyor?
Ürünlerin yeniden kullanıma kazandırılmasını esas alan iş modelimiz, kaynak tüketimini azaltarak çevresel etkileri en aza indirmeyi amaçlıyor. Bu doğrultuda döngüsel ekonomiyi benimseyerek etkimizi somut verilerle izliyor ve raporluyoruz. Ayda 64 milyonu aşkın ziyaretçimiz ve 550 milyonluk ziyaret trafiğimizle sahip olduğumuz dijital gücümüz bu alandaki katkımızı artırıyor. 2021’den bu yana İsveç Çevre Araştırmaları Enstitüsü (IVL) iş birliğiyle yayımladığımız İkinci Elin Sürdürülebilirliğe Katkısı Raporu bu katkıyı görünür kılıyor. 2023 verilerine göre, ikinci el tercihleriyle yaklaşık 12,6 milyon ton CO₂ eş değeri emisyonun yanı sıra plastik, çelik ve alüminyum kullanımında da ciddi tasarruf sağlandı. Bu veriler, sürdürülebilirlik yolculuğumuzdaki ilerlemeyi netleştirmenin ötesinde, toplumsal farkındalığı artırarak uzun vadeli hedeflerimizi şekillendirmemize katkı sunuyor.
Yetenek yönetimi stratejilerinizde sürdürülebilirlik nasıl bir rol oynuyor? Çalışanların sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda gelişimlerine nasıl katkı sağlıyorsunuz?
Yetenek yönetimi stratejilerimizde sürdürülebilirlik, çevresel sorumlulukların yanında çalışanlarımızın kişisel ve profesyonel gelişimini de destekleyen bir odak noktası oluşturuyor. Sürdürülebilirlik, çalışanlarımızın geleceğe yönelik beceriler kazanmalarını teşvik ederken, aynı zamanda toplumsal sorumluluk bilincini geliştirmelerine olanak tanıyor. Sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda çalışanlarımıza, gelişimlerine katkı sağlamak için çeşitli eğitim programları, liderlik gelişim fırsatları ve çevresel sorumluluk projeleri sunuyoruz. Çalışanlarımızın bir araya gelerek kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri, destek bulabilmeleri ve organizasyon içinde çeşitliliği ve kapsayıcılığı artırmaları amacıyla gönüllülük esasına dayalı ÇEK (Çeşitlik, Eşitlik, Kapsayıcılık) topluluğumuzu kurduk. Bu sayede çalışanlarımız sürdürülebilirlik odaklı projeleri hayata geçirme konusunda önemli bir rol üstlendi. Farklı departmanlardan çalışanlarımızdan oluşan ÇEK topluluğumuz gerçekleştirdikleri düzenli toplantılar sonucunda geliştirdikleri önerileri Sürdürülebilirlik Komitemiz ile paylaşıyor, projelerin hayata geçirilmesine öncülük ediyor.
Değerli okuyucumuz,
Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.