Değişen dünya dinamikleri öncelikleri de değiştiriyor. Şirketler; verilerini korumak adına iş yapış biçimlerinden yatırımlarına kadar tüm süreçleri revize etmeye başladılar. Siber güvenliği sağlamak için önceliklerini belirleyen şirketlerin gerçekleştirmesi gereken ilk adım ise zayıf noktalarının tespiti. Dijital dünyadaki saldırılara karşı önlem almak, hazır olmak ve bu tehditleri yönetmek için şirketler ne yapmalı?

Dijital dünyaya adaptasyondaki olmazsa olmazlardan biri olan siber güvenlik uygulaması için şirketlerin atması gereken kritik adımlara gelin hep birlikte bakalım.

YUKARI AKIŞLA ILETIŞIM

Şirketlerin önceliğinde yer alması gereken konulardan biri, IT ekipleri ile birlikte siber saldırılar için yıllık bir stratejik plan geliştirmek. Tehditlerin istatistiklerini, eğilimlerini ve genel durumu gözlemlemeleri ekiplerin yapması gereken önemli çalışmalardan biri. Tehditlerin yol açacağı risklerin ve şirketin saldırılara karşı savunma kabiliyetinin değerlendirilmesi, bütçe planlaması yapılması ve konunun tüm yönetimle paylaşılması oldukça önem arz ediyor. Kurum çalışanlarının ve yöneticilerinin siber güvenlik konusunda eğitilmeleri de mutlaka sağlanarak, konuyla ilgili bilinç düzeylerinin artırılması gerekiyor.

GÜVENLIK BÜTÇESI OLUŞTURMAK

Oluşturulacak bütçe, şirket harcamalarını farklı senaryolara uyarlamayı ve geleceğe dair öngörü elde etmeyi sağlayan stratejik bir diğer adım. Siber güvenlik önlemleri için yapılabilecek harcama ve yatırımlara dair önceliklerin belirlenmesi, şirketlerin koruyacakları varlıklarına ve hangi risklere karşı savunma geliştireceklerine dair bir ön güvence oluşturuyor. Ayrıca bunların doğru analizi ve doğru teknik yatırımlara karşı uygun bütçe tespiti, gereksiz harcama riskini de ortadan kaldırıyor.

SIBER GÜVENLIKTE SORUMLULUK ALANLARININ BELIRLENMESI

Siber güvenlik uzmanlarının şirketteki karar verici mekanizmalarla ortak bir paydada buluşarak, öncelikleri ve sorumluluklarıyla ilgili bir çizgi belirlemeleri son derece önemli. Net olarak belirlenen görevler, kurulan sistemin aksamadan işleyişini sağlıyor ve aradaki belirsizliklerin ortadan kaldırılmasına olanak tanıyor. Böylece ortak bir düzen içerisinde olası krizlerin doğru şekilde ele alınması, iyileştirme süreçlerinin hız kazanmasına yol açarken, oluşabilecek maliyet ya da itibar kayıplarına engel oluyor.

ÇALIŞANLARA GÜVENLIK EĞITIMI

Çalışanlara siber güvenlik adına eğitim verilmesi de atılacak önemli adımların başında geliyor. Bu eğitimle, herhangi bir çalışanın farkında olmadan saldırganlara açık kapı bırakmasının önüne geçilebilirken, iyi bir eğitim almış kurum çalışanı da siber güvenlik alanının güçlü bir savunucusu haline gelebiliyor. Risklerin farkında olmaları, ihlal sırasında dikkat edilmesi gereken işaretleri doğru okumaları ve müdahale edebilmeleri verilen eğitimlerin sonucunda mümkün olabiliyor.

DÜZENLI KONTROL VE DENETIMLER

Bu adım, şirket ağı üzerinde gerçekleşen tüm aktivitelerin kayıt altına alınarak geçmişe yönelik olarak izlemeyi sağladığı gibi, ileriye yönelik de oluşması muhtemel zaafiyetlerin ve güvenlik açıklarının tespiti için oldukça önem arz ediyor. Doğru kontrol ve denetim mekanizmasına sahip olmak, tehditlere karşı savunmasızlığı bertaraf ederken, olası saldırıları da ilk anda farkedilerek müdahale edilebilmesini kolaylaştırıyor.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.