Yüzyıllar boyunca süren yaşamsal döngüler, toplumlarda belli başlı dinamikleri harekete geçirirken tarihsel süreçlerde ilkel toplumdan tarım toplumuna daha sonra da sanayi toplumuna evrilen toplumsal yapılar, günümüz koşullarında hızla “Bilgi Toplumu”na geçiş yapıyor. Teknolojik yenilikler, dijitalleşme, internet kullanımının artışı, iletişim alanındaki gelişmeler gibi birçok faktör küresel çapta bilginin yaygınlaşmasını ve paylaşılmasını kolaylaştırmış durumda. Bu da, var olan bilgilerin, bireyler tarafından kullanılarak günlük yaşama entegre edilmesi sonucunu doğuruyor. İngilizcesi ”information society” olan ”bilgi toplumu” kavramı, bilginin toplumun her alanında hâkim değer olduğu yeni bir toplumsal yapıyı ifade ediyor. Amacın, teknolojiyi yaratıcı ve verimli şekilde kullanmak olduğu bilgi toplumunda bireyler söz konusu teknolojiyi etkin şekilde kullanır. Ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal açıdan şimdiye kadar var olan tüm toplumsal yapıların ötesine geçtiği gözlemlenen söz konusu kavramın, vurguladığı en önemli alan da teknolojik gelişmeler olarak göze çarpmakta.

BİLGİ VE ARTAN DEĞERLER

Son yıllarda artan bir ivmeyle hayatımıza dahil olan gelişmeler, küresel ölçekte bilgiyi değerli hale getirdi. Özellikle giderek sertleşen rekabet ortamlarında daha hızlı ve kapsayıcı üretimlere neden olan olan yeni nesil teknolojiler, yaşam koşullarını da etkileyerek dönüşümün daha hızlı gerçekleşmesine yol açtı. Dijital teknolojide devrim niteliğinde yaşanan gelişmeler; bilgi üretimini, bilgi sermayesini, eğitimin sürekliliğini ve iletişim araçlarını iyileştirirken, toplumu da her anlamda sanayi toplumundan daha ileri seviyeye götüren bir kavram olarak öne çıkıyor. Sanayi toplumundan farklı olarak; sermayenin yerini bilgi ve insan sermayesi alırken, kol gücünün yerini de beyin gücü alıyor.

“BİLGİ”NİN ETKİLERİ

İnsan unsurunu ön plana alan söz konusu toplumsal yapıda, oluşturulan ağlar sayesinde bilginin kolay ulaşılır olması önemli etkilere yol açarken, aşağıda yer alan maddeler bilgi toplumunun başlıca özellikleri arasında yer almakta:
• Düşünsel emeğin güç kazanması
• Gönüllü kuruluşların öne çıkması
• Bilginin hareket kolaylığı
• Eğitimin sınırsız ve süresiz olması
• Nitelikli yayınların/üretimin/faaliyetlerin artması
• Sürdürülebilir gelişim için yeni fırsat alanlarının sağlanması
• Bilgi sektörünün ortaya çıkması
• Bilgi üreten yeni sistemlerin geliştirilmesi
• Bilgi tabanlı endüstriler
• Fonksiyonel toplumun esas alınması
• Katılımcının demokrasi anlayışına sahip olması
Bilgiye erişimin kolay olduğu ve engellenmediği, bilgi üretiminin iş birlikçi bir anlayışla yapıldığı, yenilikçilik ve yaratıcılığın teşvik edildiği durumlarda bilgi toplumunun başarısından söz edilebilir. Toplumsal gelişim süreçlerinde bilginin önemi tartışılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Bilgi toplumunda bireyler; objektiflik, problem çözme becerisi, girişimcilik, etkili konuşma, analiz etme gibi unsurları son derece iyi yönetebiliyor. Kendisine hazır sunulan bilgiyi almanın ötesinde, yaşadığı dönemin gerekliliklerine ve problemlerine çözüm üretebilen, paylaşımcı, ekip çalışmalarına yatkın ve yaratıcı bireyler söz konusu toplum yapısında öne çıkıyor

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.