NETWORKING İLE BAŞARMAK: CEO, VUCA VE NETWORKING

VUCA, özellikle Türkiye iş dünyasındaki üst düzey yöneticilerin (C-Level) duymaya doyduğu popüler bir kavram hâline geldi. Öyle ki, son üç sene içinde 12 farklı sektörden 92 yöneticiyle Business Networking Akademi’de gerçekleştirilen çalışmalarda tamamının VUCA kavramını bildiği, 82’sinin doğrudan konuyla ilgili eğitim veya danışmanlık aldığı gözlemlendi.

İngilizce “Volatility, Uncertainty, Complexity ve Ambiguity” kelimelerinin baş harflerinden oluşan VUCA, sırasıyla iş dünyasındaki “Değişkenlik, belirsizlik, karmaşıklık ve muğlaklık” kavramlarını temsil ediyor. Sadece 20 yıl öncesine kadar krizlerin yedi yılda bir gelip geçeceği söylemi, VUCA ile sürekli bir kriz ortamında başarma vizyonuna odaklanıyor. Yani “Kriz geçecek, bekleyelim” zihin yapısının, “Krize rağmen, başarmalıyız” yaklaşımına evirilişini yaşıyoruz. Küreselleşme, artan rekabet, dijitalleşmeyle iş yapma modellerinin hızla değişmesi ve birbirinden etkilenen ülke ekonomileri, kriz etkisinin daha kısa aralıklarla yaşanacağının sinyalini veriyor. Bu yazıda, özellikle şirket yönetimlerindeki VUCA panzehrinin “Network Liderliği” olabileceğine odaklanmak istiyorum.

NETWORK LİDERLİĞİ
VUCA dünyasında çevikliğin (agility) çok konuşuluyor olması kesinlikle tesadüf değil. Binlerce kişiden oluşan büyük yapıların yedi yılda bir değil, aylar içinde hızlı reaksiyon verebilmesi için kararların yönetimden sahaya (yukarıdan aşağıya) hızla yayılabilmesi gerekiyor. Ancak tepki verilmesi gereken değişimlerin, yani sinyallerin, sahadan yönetime (aşağıdan yukarıya) hızlı ve sürekli ulaşabilmesi de bir o kadar önemli bir konu. Yani gün içinde makro seviyede yetkinlikleri yöneten, mikro seviyede bağ kurabilen bir liderlik şeklinden bahsediyoruz. Bankacılık sektöründe birlikte çalıştığım bir üst düzey yönetici, “Çevik projelerin başarılı olabilmesi için öncelikle ilişkilerin çevik olabilmesi gerekiyor” diyordu.Yani VUCA’da çevik olabilmek için hiyerarşideki pozisyonların yeniden diziliminden çok daha fazlası gerekiyordu. Bir araştırmaya göre geçmişe kıyasla işler bugün her seviyede yüzde 74 daha fazla paydaş katılımıyla gerçekleşiyor. VUCA’da hızlı hareket edebilmek ve büyüyebilmek için proje ekipleri, çevik takımlar, her seviyede dinamik Kilit Performans Göstergeleri (KPG) ve daha birçok kurum çapında uygulamalar geliştirildi. Özetle iş dünyası kapalı bir odada yetkinlikler zincirinde “Çalışmaktan” (work), “Ağın içinde çalışmaya” (net-work) evrildi

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.