“83 ÜLKEYE İLAÇ ÜRETİMİ YAPMAKTAN GURUR DUYUYORUZ”

Türk ilaç sanayinin önemli oyuncularından Genveon, sürdürülebilir büyüme hedefiyle insan sağlığına katkıda bulunmaya devam ediyor. Sahip olduğu tecrübeyi ve güveni inovasyon ile buluşturarak yenilikçi ürünler geliştiren şirket, dinamizmini içinde yaşadığımız toplum ve dünya yararına projeler geliştirmek için kullanıyor. Business Türkiye okuyucuları için sorularımızı yanıtlayan Genveon İlaç Genel Müdürü Dr.Erhan Baş, Gebze üretim tesislerinin detaylarını ve Ar-Ge Merkezi’nde gerçekleştirdikleri çalışmaları anlatıyor.

Genveon’un yol hikayesi ve dünden bugüne kadar başarıyla süren çalışmalarını sizden dinleyebilir miyiz?

Sağlık ekosisteminin önde gelen firmalarından biri olarak yenilikçi yaklaşımımız, değer katan ürünlerimiz ile kısa sürede büyüyen ve Türkiye ilaç sektörünün önemli oyuncuları arasına giren Genveon İlaç’ın temelleri 2007 yılında atıldı. Sektöründe deneyimli ve seçkin bir insan kaynağına sahip olan şirketimiz Ar-Ge’ye büyük önem veriyor. Akut ve kronik pazarlarda insanların faydasına sunduğu orijinal, eş değer ve OTC ilaçlardan oluşan geniş ürün portföyü ile insan sağlığına katkıda bulunmaya devam ediyor. 2020 yılıyla birlikte oluşturduğumuz yeni vizyonumuz kapsamında dönüşüm hareketi başlattık. Bu dönüşüm hareketinin ilk adımı olarak ismimizi “Genveon” olarak değiştirdik. Eski ismimiz olan Generica ve yeniliğin günümüz tanımı invention terimlerinin birleşiminden doğan Genveon, kazandığımız güveni, sahip olduğumuz yüksek kalite kültürünü ve dinamizmi inovasyonla buluşturan yeni vizyonumuzu simgeliyor. Yeni logomuzda yer alan, ileriyi ve zirveyi işaret eden ok ise Genveon’un sağlık ve insanlık için her zaman en iyiyi ve en ileriyi hedeflediğini gösteriyor. Dönüşüm hareketinin bir diğer adımı olarak, Novartis’ten 2020 yılında satın aldığımız 20 bin metrekarelik alanda kurulu, halihazırda 29 ülkenin sağlık otoritesi tarafından onaylı olan üretim tesisi, uluslararası alanda sınıfının en iyileri arasında olması nedeniyle var olan başarı standartlarımızı daha da yukarıya taşıdı. Türkiye ilaç sektörü için bir lokomotif görevi üstlenen vizyonumuzla yaklaşık bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Tesisle birlikte 300 kişi daha ailemize katıldı. Bu fabrika ile halihazırda başta Japonya, Kanada, Güney Kore olmak üzere birçok Avrupa ülkesi dahil 83 ülkeye ilaç üretimi yapmaktan gurur duyuyoruz. Öte yandan Ar-Ge çalışmalarımıza hız verdik. Ar-Ge merkezi onayımızı aldık. Hem kendi Ar-Ge’miz hem de uluslararası Ar-Ge firmaları ile ortak geliştirme projelerimiz sonucunda birçok önemli ürünü ilaç sektörüne katmayı hedefliyoruz.

Genveon’un hizmet verdiği sektörleri ve ürün kategorisini öğrenebilir miyiz? Geliştirmeyi düşündüğünüz yeni ürünler mevcut mu?

İlaç portföyümüzü değer katılmış akut, kronik orijinal, eş değer ve OTC ürünler olarak belirledik. Şu anda Ar-Ge’de çalışılan ürünler hariç nöroloji, psikiyatri, hematoloji, KBB, aile hekimi, dahiliye, pediyatri, endokrinoloji, fizik tedavi, ortopedi, cerrahi, göğüs hastalıkları ve kadın doğum alanlarına yönelik çalışmalarımız var. Son olarak diyabet alanına en yeni moleküllerle giriş yaptık. Değişim hareketimizde önceliğimiz, Ar-Ge çalışmalarımız ile içinde bulunmadığımız kronik hastalıklar alanına girmek ve değer katılmış OTC ürünler ile OTC pazarında varlığımızı artırmak.

Sürdürülebilir ve yüksek kalite performansı geçmişine sahip, dünyada da sınıfının en iyilerinden biri olan Gebze üretim tesisiniz hakkında bilgi alabilir miyiz? Bu tesisin sektöre kattığı farklılıklar ve faydalar neler?

Büyüme hedeflerimiz doğrultusunda yeni bir üretim tesisi için uzun süren bir araştırma ve fizibilite sürecine girdik. Çalışmalarımız sonrası Novartis’in Gebze’deki üretim tesisini satın almaya karar verdik. 20 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren yeni tesisimiz 123 ülkeye ürün üretmek için GMP ruhsatlı olup, Japonya, Avusturalya, Kore, Filipinler, Brezilya, Kanada, Almanya ve Avrupa ülkeleri gibi dünyanın önde gelen gelişmiş ülkelerinin de aralarında olduğu 83 ülkeye aktif olarak üretim yapıyor. Dünya ilaç pazarı için son derece kritik ve değerli olan bu tesisi satın alarak Türkiye ilaç sanayisi için dev bir adım attık. Tesisimizin birçok sağlık otoritesi denetimiyle tescillenmiş, sürdürülebilir ve başarılı bir kalite performansı geçmişine sahip olduğunu söylemekten gurur duyuyorum.

Ar-Ge merkezine büyük yatırımlar gerçekleştiren ve gerek topluma gerekse sektöre fayda sağlayan hizmetlere imza atan bir şirket olarak, bu alandaki çalışmalarınızı ve hedeflerinizi anlatır mısınız?

Ar-Ge merkezimize, altyapı, makine ve teçhizat alanında oldukça büyük bir yatırım yaptık. Bu yatırımın ardından iş birlikleri, teknoloji transferleri ve yeni ürün geliştirme aşamalarını hızlandırmayı hedefliyoruz. Öncelikle ülkemizde henüz pazara verilmeyen veya sadece orijinal moleküllerin eş değer moleküllerini çalışmayı hedefliyoruz. Özellikle tüm dünyada hızla gelişen kronik hastalık alanlarından onkoloji, solunum, üroloji ve diyabet gibi alanlara odaklanarak Ar-Ge çalışmalarımızı bu alanlarda yoğunlaştırıyoruz. Bu çalışmaları geleceğe yönelik stratejilerimiz doğrultusunda uluslararası Ar-Ge merkezleri ile ortak projeler planlayarak artırıyoruz. Böylece ihracat alanında da birçok yeni ürünü pazara verme imkanı yakalayacağız. Ar-Ge’deki yeni yatırımlarımızla yeni ürün geliştirmelerini de artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca stratejik planımıza uygun olarak yatırım planlarımız çerçevesinde ülkemizin ihtiyacı olan yeni bir üretim tesisi kurma çalışmalarına başladık.

Yaşanan zorlu süreçlerin sektörünüze etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Özellikle ülkemizde sektörün geldiği noktaya ve gelişimine dair görüşleriniz neler?

Türk ilaç sektörünün en önemli konusu ilaç fiyatları. Şu anda ilaçlarımızın fiyatları Avrupa ülkeleri ve birçok ülkenin ilaç fiyatlarının çok altında. Bu durum özellikle yeni moleküllerin ülkemize gelmesini engelliyor ve ulusal ilaç firmalarının sağlıklı büyümesini durduruyor. Üzülerek ifade ediyorum ki şimdiki sistem ilaç firmalarının gelişimini, yatırım yapmalarını, büyümelerini çok zorlaştıran bir sistem. Yerelleşme, ülkemiz ekonomisi aynı zamanda Türkiye ilaç sektörünün gelişimi için çok önemli. Ülkemizdeki tesislerimizde ürettiğimiz ürünlerin yerelleşme ile artması ve sağlık harcamaları için diğer ülkelere ödediğimiz giderlerinin azalması ile ülke ekonomisine yaptığı katkılara ek olarak, istihdamı artırması ve sektörümüzün sağlıklı olarak gelişmesine katkılar sağlayacak. Yerelleşme, sağlayacağı domino gücü ile üretimleri gerçekleştirirken, birlikte çalıştığımız diğer sektör ve iş ortağımız üçüncü parti firmaların da büyümelerine ve ülke ekosisteminin güçlenmesine büyük katkı getirecek.

Çalışmalarınızla önemli ödüller alıyorsunuz, sizce şirketinize bu ödülleri getiren faktörler neler?

Bizi başarıya götüren en önemli faktör kurumsal kültürümüz. Kurumsal kültürümüzün özü “başarı odaklılık”. Başarı kültürü, çalışanlarımızı ellerinden gelenin en iyisini yapmaya, mesleklerinde en başarılı isimler olmaya zorluyor. Şirketimiz, inovasyonla tecrübeyi birleştiren, araştırmaya, öğrenmeye değer veren, yenilikleri ve değişimi yakından takip eden, çevik, odağına her zaman insanı koyan üst düzey kalitede bir kurum kültürüne sahip. Bu yapımız bize kısa sürede birçok başarılı işi hayata geçirmemizi sağladı. Bu süreçte hızlı bir kültürel dönüşümden geçtiğimiz şüphesiz. Biz de kurum kültürümüze ek olarak, tutkuyu destekleyen, değişime, çalışanlar arasındaki bağ ve iş birliğine odaklanan tarafa doğru ilerliyoruz. Bir başka faktörü ise sürekli güncel teknolojik gelişmeleri takip etmek ve iş akışımıza entegre etmek olarak görüyorum. Operasyonumuzun her kademesinde en son teknolojiye sahip araç ve platformlar kullanarak paydaşlarımıza daima en yeni ve en iyi hizmeti en hızlı şekilde ulaştırmayı amaçlıyoruz.

GENVEON’UN YOL HARİTASINDA 4 STRATEJİK HEDEF

• Tesisimizi Türk ve uluslararası birçok firma için bir “üretim üssü”
ne dönüştürmek ve birçok gelişmiş ülkeye üretim yapmak
• İhracatımızı artırmak ve bölgesel güç olmak
• Ar-Ge merkezimiz ve uluslararası Ar-Ge iş birliklerimiz ile değer
katılmış yeni ürünler geliştirmek, yeni kronik tedavi alanlarına
girmek ve sağlık ekosistemine değer katmak
• Sağlıklı büyüme gerçekleştirerek Türk ilaç sektöründe üst sıralara
tırmanmak

GELECEĞİN İLAÇ SANAYİNDE SEKTÖRÜ ŞEKİLLENDİRECEK 4 TEMEL KONU

• Öncelikle “koruyucu hekimlik” çalışmaları ile insanlarımızın
yaşam koşullarını iyileştirmek, bilinçlendirmeyi artırmak ve hastalıkları
önlemek
• İnovasyonla sağlık sektöründe çığır açacak yapay zekadan robotik
cerrahiye kadar teknolojik ve dijital yenilikler
• Gen tedavileri
• Hasta merkezli ve hastaya odaklanan tedaviler

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.