“AMACIMIZ, MÜŞTERİLERİMİZE KRİPTO YOLCULUKLARINDA GÜVENLİ ORTAMI SAĞLAMAK”
Ülkemizin değerli kurumlarından Garanti BBVA’nın bir yan kuruluşu olarak güvenilir kripto varlık hizmetleri sunan Garanti BBVA Dijital Varlıklar, kullanıcılarına blok zincir ve finans sektöründe uzun yıllara dayanan deneyimiyle güvenilir, istikrarlı ve regülasyonlara uyumlu bir platform olarak hizmet veriyor. Kullanıcı odaklı yaklaşımıyla hizmet kalitesini sürekli yükselten iştirak, tüm güvenlik hususlarında da son derece titiz. Business Türkiye okuyucuları için sorularımızı yanıtlayan Garanti BBVA Dijital Varlıklar Genel Müdürü Korcan Abalı, oluşturdukları deneyimin detaylarını ve kripto dünyasının geleceğine dair öngörülerini aktarıyor.
Garanti BBVA’nın bağlı ortaklığı olarak kurulan sektöründe öncü Garanti BBVA Dijital Varlıklar’ın yol hikayesini ve faaliyetlerini anlatır mısınız? Kullanıcıları nasıl bir deneyim yolculuğu bekliyor?
Sektörümüzdeki deneyimimiz ve uzman kadromuzla müşterilerimize en güvenli ortamı sağlamak, onlara bu yolculuklarında eşlik etmek ve hizmet vermek üzere kripto alanına girdik. Garanti BBVA Dijital Varlıklar, Garanti BBVA’nın kripto ve blokzincir üzerine uzmanlaşmayı hedefleyen bir finansal teknoloji iştiraki Türkiye’de bir bankanın kendi ekibini ve altyapısını kurup bu teknolojiyi geliştirdiği ve hayata geçirdiği ilk platform olması açısından da öncü rol üstleniyor. İlgili teknolojileri ülkemizde geliştirmek amacıyla 2022’de yola çıktık ve bugün 100’den fazla arkadaşımız bu alanda uzmanlaştı. Bizim bu işi banka iştiraki olarak kurmamızın temel sebebi ise Türkiye’de kripto alanında teknik detaya sahip yetişmiş insan sayısının kısıtlı olması. Bu yolculukta sıfırdan başlayıp danışmanlıklar alarak bugün çok önemli bir yol katettik. Kendi güçlü kaynaklarımızla gittikçe büyüyecek, bu sayede işin teknik tarafını bilen bir ekip oluşturduğumuz için işimizi hep daha ileriye taşıyacağız. Bizim inovasyonlara yaklaşım şeklimiz Türkiye’de olmayan bir kaynağı kendimizin üretip, yetiştirmesi üzerine kurulu. Garanti BBVA Kripto’da aralık ayında cüzdan uygulamasını saklama temelinde kullanıcılarımızın beğenisine sunduk. Ocak ayında ilk alım, satım işlemini yaptık. Hemen arkasından yeni coin’ler eklemeye başladık. Mayıs ve haziranda Avax ve dolar alım, satımla deneyim kapsamını genişlettik. Bir bankanın tüm güvenlik hususlarının dikkate alındığı dijital cüzdan hizmeti dünyada az sayıda bulunuyor. Genelde platformların ve cüzdanların sağladığı saklama hizmetlerinin büyük kısmı yurt dışı bulut cüzdan hizmetlerine dayanıyor. Türkiye sınırları içinde özel anahtarları güvenle oluşturmak, saklamak, işlemleri imzalamak, ağa ulaşıp kaydetmek, müşterilere güvenli bir cüzdan hizmeti sunmak ve kripto alım satım hizmeti sağlamak, uyum, risk, iç kontrol süreçlerini oluşturmak ve işletmek, kullanıcılara blokzincire temasta yalın, kullanışlı bir deneyim sunmak şu ana kadar tamamladığımız kısımlar oldu.
Garanti BBVA Dijital Varlıklar olarak sunduğunuz hizmetlerinizin içeriğini ve detaylarını alabilir miyiz? Bu hizmetle hedefleriniz neler?
Garanti BBVA Kripto mobil platformumuzla müşterilerimize kolay ve güvenli kripto cüzdan ve alım satım deneyimi sunarken, hizmet portföyümüze yeni varlıklar eklemeye devam ediyoruz. Garanti BBVA Kripto’da Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH),USD Coin (USDC) ve Avax için destek sunuyoruz. Chiliz’in de transfer ve saklanmasını sağlıyoruz. Kullanıcılardan gelen talepleri dikkate alarak kısa süre içinde Avalanche üzerinde USDC desteği de sunmayı planlıyoruz. Yeni coin ve token’ları da listelemeye devam edeceğiz. Kısa sürede büyük bir ilgiyle karşılanan Garanti BBVA Kripto’da ilerleyen dönemlerde kullanıcıların ihtiyaçları ve özenli listeleme süreçleri sonucunda varlık çeşitliliğini ve kripto varlık portföyünü genişletmek amacıyla hizmet altyapımızı daha da geliştirilerek bu alanda büyümemizi sürdürmeyi hedefliyoruz.
Ülkemiz kripto alım satımında dünyada ilk 5 ülkeden birisi olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda, ülkemizde dijital varlıkların kullanımına dair ilgiyi ve oranları nasıl değerlendiriyorsunuz? Süreç size göre nasıl ilerler?
Kripto paralar gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerde yaygın şekilde kullanılıyor. Ülkemiz de kripto alım satımında dünyada ilk beş ülkeden biri konumunda. Türkiye Bankalar Birliği’nin Şubat 2022 tarihli Dijital Varlıklar raporuna göre Türkiye’de kripto varlıkların büyüklüğü yaklaşık 15 milyar dolar. Bu da küresel büyüklüğün anılan tarih itibarıyla yaklaşık yüzde 1’ine denk geliyor. Yapılan araştırmalara baktığımızda, Türkiye’de 5-8 milyon arasında kripto kullanıcısı olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki 10 yılda ülkemizde 12-15 milyon kripto kullanıcısına ulaşılacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca Türkiye’deki kripto pazarı, genç nüfus için geleneksel finansal enstrümanların müşteri beklentilerini tam olarak karşılayamaması nedeniyle giderek daha önemli hale geliyor. Ekonomik konjonktür Türkiye’de kripto yatırımlarının yaygınlaşmasının önünü açarken, işlem hacmi açısından dünyanın en büyük kripto pazarlarından biri olma konumunu güçlendiriyor. Kripto para birimleri bulunduğumuz ekonomik ortamda, enflasyona karşı bir önlem ve alternatif bir “varlık” olarak özellikle genç ve teknolojik olarak yetenekli nüfusta karşılık buluyor ve ilgi giderek artıyor. Diğer yandan ülkemizde kripto pazarındaki önemli büyümeye rağmen yakın zamana kadar büyük finans kurumları bu alana henüz girmedi. Bununla birlikte daha fazla banka bu potansiyeli görüp bu alana ilgi gösterdikçe kripto pazarındaki tablo da değişmeye başlıyor.
Günümüzde küresel ölçekte önemli bir noktaya gelen kripto dünyasında alım satım, saklama ve bunun gibi teknolojilerinin gelişimini ve yarattığı değere dair yorumlarınızı alabilir miyiz?
Blokzincir teknolojileri, verinin değiştirilemez olarak tutulması, uygun uzlaşma (consensus) yöntemiyle merkeziyetsiz olması, 7 gün 24 saat faaliyet gösterebilmesini ve delil niteliğinde kayıt oluşturabilmesini sağladı. Blokzincir üzerinde kriptolojiye dayalı mülkiyeti tesis edilerek oluşturulan varlıklar 2009 yılında Bitcoin ile ortaya çıkarak büyük başarı elde etse de programlanabilir kontratlar konuyu ekonomik verimlilik artışı ve etkinlik konusunda başka bir boyuta taşıdı. Blokzincir üzerindeki kripto varlıkların mülkiyetinin güvenli tutulması, yatırım profilinde bugüne kadar riskten uzak durmayı tercih eden kesimi harekete geçireceği gibi zorlu deneyimden ötürü varlık kaybına uğrayanlara da kolay bir blokzincir deneyimi yoluyla güvenlik sağlayacak. Yurt dışı örneklerde gördüğümüz üzere saklamacıların ödeme lisansı sahibi olması durumunda blokzincire dayalı ödeme sistemleri de devreye girebilecek. Alım satım yapılan coin ve token’ların çeşitli değer önermeleri var. Bunların bir kısmı ilgili blokzincir üzerinde ödemelerin yapılmasını sağlarken, Bitcoin gibi arzı sınırlı coin’ler ise artan enflasyonist baskılara karşın değer depolama aracı olarak kullanılabiliyor. Önümüzdeki dönemde ise diğer teknolojilerle birlikte sermaye piyasası ve gerçek dünya varlıklarının tokenizasyonuna şahit olabiliriz. Bu varlıkların da saklaması, takası, alım satımı aynı altyapılarla sağlanacak. Kısacası işin ABC’si bu kısımdan oluşuyor ve gelecek üstüne inşa ediliyor. Blokzincir teknolojilerine dayanan bir stratejiniz varsa güvenli anahtar saklama, alım satım gibi konulara yapılan yatırım ve çalışanların eğitimi bu işin temeli diyebiliriz.
Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren “Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile ilgili görüşleriniz neler? Kurum olarak regülasyonlara uyum süreçlerinizi nasıl yönetiyorsunuz?
Yatırımlarda güven faktörü çok önemli. Bu açıdan düzenlemeyi çok değerli buluyoruz. Garanti BBVA Dijital Varlıklar ekibi olarak, uluslararası ve ulusal alanda sıkı denetlenen bir sektörden geldiğimiz için ilk günden itibaren kendi sınırlarımızı sanki bir düzenleme varmış gibi oluşturduk. Olası gelişmelere de adapte olacak çeviklikte ilerleyecek bir vizyonla hareket ediyoruz. Kanun çıktı ve tüm sektörü kapsıyor. Yatırımcının ve yatırımların üzerindeki koruma, kripto hizmet sağlayıcının sorumluluğunun tespitiyle artıyor. Bununla birlikte coin listeleme koşullarının sıkılaşması da beklenebilir. Biz genel olarak sektörün tokenizasyon gibi konularda büyüyebileceğini değerlendiriyoruz. Gelişmeleri de ikincil düzenlemeler ve uygulama esaslarının belirleyeceğini öngörüyoruz.
Değerli okuyucumuz,
Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.