“İŞ DÜNYASINDA YENİ ÖNCELİK: PSİKOLOJİK GÜVENLİK VE ESENLİK”
Kariyer.net CEO’su Fatih Uysal, çalışan esenliği ve psikolojik güvenliğin günümüz iş dünyasındaki stratejik önemini konuşuyor. Araştırma verileri, şirketlerin sadece performansa değil, güvene dayalı bir çalışma kültürü inşa etme sorumluluğuna da sahip olduğunu gösteriyor.
ARAŞTIRMA SONUÇLARI
Yılda ortalama 1,9 milyon kişinin yeni işine yerleşmesine doğrudan katkı sağlayan Kariyer.net, “İş Yerinde Psikolojik Güvenlik” araştırması sonuçlarını paylaştı. Araştırma, çalışanların verimliliği, bağlılığı ve tükenmişlik düzeyi açısından iş yerindeki psikolojik güvenlik ortamının ne denli kritik olduğunu ortaya koydu. Araştırma sonuçlarına göre, çalışanların yüzde 41’i iş yerinde psikolojik olarak güvende hissetmediğini ifade ederken, tamamen güvende olduğunu belirtenlerin oranı yalnızca yüzde 11 seviyesinde kaldı. Kariyer.net ve Wellbees iş birliğiyle Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi danışmanlığında yürütülen “Esenlik Araştırması” da benzer sonuçlara işaret etti. Araştırmaya katılanların yüzde 74’ünü oluşturan Y ve Z kuşağı çalışanlarının esenlik düzeyinin düşük olduğu gözlemlendi. Küresel düzeyde McKinsey tarafından yapılan bir araştırmaya göre ise dünya genelinde çalışanların yüzde 43’ü bütünsel sağlığının iyi olmadığını belirtiyor. Araştırmalara göre iş yerinde psikolojik güvenliği zedeleyen başlıca unsurlar: Adaletsiz uygulamalar, yönetim desteğinden yoksunluk, iletişim eksikliği, olumsuz geri bildirimler ve iş güvencesi kaygısı olarak sıralanıyor. Öte yandan çalışanlar, açık ve şeffaf iletişimin, ekip içinde karşılıklı anlayışın, hata yapma ve hatalardan öğrenme kültürünün ve takdir edilmenin psikolojik güvenliği desteklediğini düşünüyor.
GÜVENSİZLİK VERİMLİLİĞİ DÜŞÜRÜYOR VE YENİLİKÇİLİĞİ ENGELLİYOR
Araştırmaya katılan çalışanların yüzde 89’u iş yerinde psikolojik güvende hissetmediklerinde verimliliklerinin düştüğünü ifade ederken, yüzde 72’si güvenli bir çalışma ortamının inovasyonu ve yaratıcılığı artırdığını belirtti. McKinsey Sağlık Enstitüsü tarafından yayımlanan raporda ise bütünsel çalışan sağlığına yatırım yapılmasının küresel ölçekte 3,7 ile 11,7 trilyon dolar arasında ekonomik değer yaratabileceği öngörülüyor. Aynı zamanda bu yatırımların, çalışan bağlılığı, üretkenlik, devamsızlık oranı ve sağlık maliyetleri üzerinde olumlu etkileri olduğu da vurgulanıyor.
İŞVERENLERDEN DAHA FAZLASI BEKLENİYOR
Kariyer.net’in “İş Yerinde Psikolojik Güvenlik” araştırmasına katılanların yüzde 80’i, şirketlerin bu konuda daha fazla adım atması gerektiğini düşünüyor. Adaylar, iş yerinde psikolojik güvenin sağlanmasında iyi planlanan bir işveren markası stratejisinin kilit rol oynadığını ifade ediyor. İnsan kaynakları profesyonellerinin yalnızca operasyonel süreçlere değil, çalışanların duygusal ihtiyaçlarına da odaklanması gerektiği, bu şekilde hem çalışan deneyiminin hem de organizasyonel verimliliğin güçlendirilebileceği belirtiliyor.
Değerli okuyucumuz,
Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.