“ŞİRKETLERİN GELECEK PUSULASI: DUYGU ANALİZİ VE TÜKETİCİYİ DOĞRU ANLAMAK”
En basit tanımıyla dijital metnin analiz edilme sürecini ifade eden “Duygu Analizi” (Sentiment Analysis), günümüz iş dünyası için stratejik bir öneme sahip. Doğal dil işleme (NLP) ve makine öğrenimi (ML) teknolojilerini kullanan duygu analizi, gerçek zamanlı müşteri duygusu, müşteri deneyimi ve marka itibarı hakkında içgörüler toplanmasına yardımcı oluyor ve şirketlerin süreçleri tam zamanlı yönetmesine olanak tanıyor. Yaptıkları her tıklamayla arkalarında birer iz bırakan müşteriler bu sayede şirketlere çok önemli veriler sağlıyor ve pazarlamadan müşteri deneyiminin iyileştirilmesine kadar şirketlerin başarısını direkt etkiliyor. Market Research Future’da yayımlanan bir araştırmaya göre duygu analitiği pazarının 2032’ye kadar 10,7 milyar dolara çıkması beklenirken, analiz yöntemlerinin yaygınlaşması ve yoğunlaşan ticari rekabet pazar büyümesini artıran itici güçler olarak görülüyor.
ŞİRKETLER İÇİN FAYDALARI
Sosyal medya platformlarının önemi ve artan teknolojik gelişmeler şirketleri müşteriyi çekme ve elde tutma konusunda sürekli tetikte tutarken, duygu analizinin faydaları ise şu şekilde sıralanıyor:
• Müşterilerin ürün veya hizmetlerine yönelik duyguları hakkında değerli içgörüler elde etmek
• İş stratejilerini geliştirmek için müşteri duygularını anlamak
• Krizleri proaktif şekilde yönetebilmek
• Marka itibarını korumak ve marka imajını optimize edebilmek
• Müşteri ihtiyaçları ve istekleriyle daha iyi uyumlu ürünler yaratmasını sağlamak
• Sosyal medya trendlerini takip ederek veri odaklı kararlar alabilmek
• İlişkilendirilebilir reklam içeriği geliştirmek
• Rakip analizi
• Çalışan deneyimini ölçerek daha verimli iş gücü yaratmak
• Pazar araştırması
• Çeşitli kaynaklardan büyük miktarda yapılandırılmamış veri toplanması
• Müşteri destek personelinin müşteri sorunları hakkında güncel kalması
ÇALIŞMA SİSTEMİ VE AŞAMALARI
Peki duygu analizi nasıl çalışır? Dünyanın en kapsamlı ve en yaygın kullanılan bulutu olan AWS’de yer alan aşağıdaki bilgilere göre duygu analizi, nihai sonucu vermeden önce tipik olarak birkaç aşamadan geçiyor:
Ön işleme: Duygu analizi, metnin temel mesajını vurgulamak için anahtar kelimeleri tanımlar.
Belirteçlere ayırma: Bir cümleyi birkaç ögeye veya belirteçlere ayırır.
Kök çözümleme: Kelimeleri kök formlarına dönüştürür. Örneğin, “olmak” eyleminin kök formu “ol”dur. Gereksiz kelimeleri kaldırır, cümleye anlamlı değer katmayan kelimeleri filtreler. Örneğin, ile, için, de ve ki etkisiz kelimelerdir.
Anahtar kelime analizi: NLP teknolojileri, çıkarılan anahtar kelimeleri daha fazla analiz eder ve onlara bir duygu puanı verir. Duygu puanı, duygu analizi sistemindeki duygusal unsuru gösteren bir ölçektir. Analitik amaçlar için metinde ifade edilen duyguların göreceli bir algısını sağlar. Örneğin, araştırmacılar müşteri incelemelerini analiz ederken memnuniyet için 10’u, hayal kırıklığı için 0’ı kullanır.
Değerli okuyucumuz,
Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.