Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı tüketici fiyat endeksi ile yurt içi üretici fiyat endeksi verilerini açıkladı.

Buna göre, tüketici fiyat endeksi bu yılın haziran ayında aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 17,53; Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi ise aylık yüzde 4,01, yıllık yüzde 42,89 oranında artış gösterdi.

Büyük bölümü döviz kuru yükselişinden kaynaklanan yurt içi üretici fiyatları endeksindeki artış, talep koşulları nedeniyle tüketici fiyatlarına yansıtılamıyor. Geçişkenliğin yavaş seyretmesi nedeniyle üretici ve tüketici fiyat endeksleri arasındaki fark da rekor seviyelerde seyrediyor. TÜİK’in açıklamasına göre, mayıs ayı itibarıyla yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 17 seviyesinde iken, üretici fiyatlarındaki artış yüzde 38’i aştı. Seriler, üretici fiyatlarındaki artışın tüketici fiyatlarına birebir yansımadığını gösteriyor

Son 10 yılda Türkiye’deki üretici fiyatlarının yıllık değişimine bakıldığında, 2011 yılından 2017 yılının ilk aylarına kadar fiyatlar görünmekte. Yıllık %1,7 ila %14 oranları arasında artış gösterdiği gözükmekte. Özellikle 2012- 2013 ve 2015-2016 yılları üretici fiyatlarındaki artış açısından diğer yıllara kıyasla olumlu performans gösterdi. 2018 yılının 2. yarısında TL’nin yabancı para birimleri karşısında ciddi oranda değer kaybetmeye başlamasıyla birlikte, üreticiler tarafından ithal edilen hammaddelerin de fiyatı yükselmiş ve 1 yıl boyunca üretici fiyatları yıllık %20’nin üstünde artış göstermişti.

Kurumun Haziran 2021’de açıkladığı Yİ-ÜFE verilerine göre son bir yılda üretici fiyatlarının en çok yükseldiği sektörler; %181,5 ile ham petrol ve doğal gaz, %123,8 ile kok ve rafine petrol ürünleri ve %100 ile ana metaller. Üretici fiyatı yıllık en az artış gösteren sektörler ise; giyim eşyası, elektrik, gaz, buhar ve deri ürünleri.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.