“FİNTECH SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİREN TRENDLER”

Finansal teknoloji sistemleri, geleneksel finansal hizmet – lerin bürokrasisine ve ağır işleyişine meydan okuyarak büyümeye devam ediyor. Kullanıcılar, hızından, kolay – lığından ve verimliliğinden dolayı çevrimiçi hizmetleri tercih ederken, dijital alanların da büyümesine neden oluyor. Geçtiğimiz yıl sonunda Mastercard tarafından EEMEA (Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesinde fintech sektörünün gelişimini analiz etmek üzere hazırlanan “FinTech’in Geleceği: Akıllı, Ölçeklenebilir, Katılımcı” raporuna göre, fintech dün – yasının eşi benzeri görülmemiş bir ivmeyle ekonomileri dö- nüştürüp ve değerlerin değişiminde rol oynadığı tescillenmiş oldu. Fintech küresel pazar değerinin 2028 itibarıyla yüzde 19,8’lik bir yıllık bileşik büyüme oranıyla 332,5 milyar dola – ra ulaşacağı tahmin ediliyor. Rapora göre ayrıca, tüm dünya- da 470’ten fazla fintech unicorn şirket bulunuyor ve bunların 40’ının 2022 yılının ilk çeyreğinde sektöre katıldığı görülüyor. Raporun bulguları üzerinde tartışan sektör liderlerine göre ise genç, teknoloji adaptasyonu yüksek ve bilgi sahibi olan tüketi – ciler bölgedeki fintech ürünleri ve hizmetleriyle ilgili trendleri belirliyor. Metaverse, yapay zeka, 5G ve veri analizi sayesinde şirketler hiper kişiselleştirilmiş deneyimleri sunabiliyor bu da tüketici tarafında 7/24 ulaşılabilecek dijital deneyimlere yöne – lik talebi artırıyor

YENİ TRENDLER, YENİ YOLLAR

Söz konusu kullanıcı tercihleri, finans şirketlerini hızlı karar – lar almaya, en son teknolojileri iş modellerine entegre etmeye ve hizmetlerini sürekli geliştirmeye teşvik ediyor. Değişen ge – lişmelere ayak uydurmak isteyen kurumlar, söz konusu alan yatırımlarını artırırken, daha iyi bir finansal teknoloji için ge – lişmeler de birbiri ardına yeni trendleri belirliyor. Taleplerin hız kazanmasıyla paralel ilerleyen fintech trendleri ise finans sektörünün tüm kararlarını ve süreçlerini derinden etkiliyor.

Blockchain Teknolojisi

Bünyesindeki bilgileri güvenle saklama özelliği ve veri gizliliği sunan blockchain teknolojisi, finansal piyasalarda ortaya çıkan birçok yenilikçi çözümün destekleyicisi oluyor. Akıllı sözleş – meleri, sıfır bilgili kimlik doğrulama yöntemleri, merkezi ol – mayan finans, kripto para birimleri, NFT… Tüm bu kavramla – rın merkezinde yer alan söz konusu teknoloji, gelecek yıllarda da fintech trendlerinden biri olmaya devam edecek.

Robotik Süreç Otomasyonu (RPA)

Günlük rutin görevleri otomatikleştiren teknoloji, çalışanların yazılım sistemleri üzerinde uyguladığı adımları ve etkileşim hareketlerini bire bir taklit ederek uygulama ve programlara girebiliyor, veri okuyup işleyebiliyor, analiz edip sonucu ra – porlayabiliyor. Böylece maliyet tasarrufu sağlayan söz konusu işlem, üretkenlik ve verimliliği de artırıyor. Yazılım çözümleri aracılığıyla teknoloji rehberliği sunan Stratoflow’da yer alan bilgiye göre de 2024 yılına kadar bankacılığın yapay zekaya en fazla harcama yapan sektörlerden biri olacağı tahmin ediliyor. Önde gelen finans yöneticilerinin ve CFO’ların yaklaşık yüzde 80’i finansal yönetimi iyileştiren RPA çözümleri planlıyor veya halihazırda uygulamış oluyor.

Şimdi Al, Sonra Öde (BNPL)

Business Insider tarafından hazırlanan bir rapora göre, BNPL hizmetleri fintech’te en hızlı büyüyen trendlerden biri. Bir ya – zılım geliştirme şirketi olan Onix’te yer alan bilgilere göre ise söz konusu trendi popüler yapan özelliklerden ilki, müşterile – re mali durumlarını yönetmeleri için uygun bir yol sunması. İkincisi, işletmelerin satışları artırmasına ve müşteri sadakatini teşvik etmesine yardımcı olması. Üçüncüsü ise bu yöntem ile şirketlerin rekabetçi faiz oranları ve ödeme koşulları sunabil – meleri.

RegTech (Düzenleyici Teknoloji)

Giderek karmaşık hale gelen verilere, uygulamalara ve hiz – metlere uyumu kolaylaştırmak için oluşturulmuş teknolojileri ifade eden kavram, şirketler için önemini artırıyor. Veri güven – liğinin izlenmesine, çalışanları olası dolandırıcılık faaliyetleri konusunda uyarmaya ve tekrarlayan görevleri otomatikleştir – meye yarayan söz konusu teknoloji, finansal teknoloji şirket- lerinin yasal yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı oluyor.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.