KRİZ BÜYÜK ŞİRKETLERİ NASIL ETKİLİYOR?

Her finansal kriz, farklı ekonomileri ve farklı gruplardaki şirketleri aynı yönde etkilemiyor. Peki ekonomik anlamda zorlu bir süreçten geçerken şirketler neler yapmalı?

Türkiye birçok krize tanıklık etti. Zorlu süreçlerin ardından iyi kötü atlatılan krizler, toplumun farklı kesimlerinde farklı etkilere sebep oluyor. Kriz makro düzeyde devletleri, mikro düzeyde şirketleri etkilerken, bu etki bazen tehdit bazen de fırsat olabiliyor. Türk Lirası’nın değer kaybettiği süreçte ihracat yapan firmalar, yurt dışından alıcıların ilk tercihi olurken iç pazarda faaliyet gösteren firmalar maalesef ki kârını çok fazla yükseltemiyor. Krizi fırsata çevirerek bu süreçte kurulan ve bugün dünya çapında üne kavuşan da birçok şirket var. Yabancı kaynak ve öz sermaye kaynağından fon sağlayan şirketlerin de krizden farklı şekillerde etkilendiğini söylemek mümkün.

ŞİRKETLER BORÇ YAPILANDIRMASINA GİDİYOR

Son yıllarda ekonomide yaşanan darboğazın etkilerini inceleyerek başlamakta fayda var. Kapanan – devredilen ve birleşen yerli ve yabancı firmalara ilişkin yazılı soru önergesine yanıt veren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) verilerine göre ülkemizde 2018 yılında yerli firma olarak 85 bin 552 adet şirket tescil, 14 bin 277 adet şirket ise terkin edilmiştir. Birleşme işlemi ile başka bir şirkete devir olan şirket sayısı 1857 adet, birleşme işlemi ile başka bir şirketi devir alan şirket sayısı ise 1252 adettir. Ortaklarının tamamı yabancı uyruklulardan oluşan 17 bin 973 adet şirket tescil edildi. Ortaklarının tamamı yabancı uyruklulardan oluşan 983 adet şirket terkin edilmiştir. Birleşme işlemi ile başka bir şirkete devir olan şirket sayısı dört, birleşme işlemi ile başka bir şirketi devir alan şirket sayısı ise 55 adet olduğu tespit edilmiştir” dedi.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.