TEKNOLOJİDE NESİL YOLCULUĞU

Temelleri 2017 yılında atılmaya başlanan 5G teknolojisinde, test sürecinin son aşamalarına gelindi. 5G’li modemlere sahip akıllı telefonların ilk örneklerini görmeye başladığımız bu süreçte, Türkiye’nin bu teknolojiye geçişi 2020-2025 yılları arasında olacağı öngörülüyor.

İnternet hayatımıza gireli çok uzun yıllar olmadı. Ancak bu süreçte inanılmaz bir dönüşüm yaşandı. Dosya aktarımı imkânı sunan internet teknolojisinde bu süreci kısaltan, internet hızını giderek artıran yenilikler artık daha fazlasını talep etmemize neden oldu. Öyle ki hız, her şey demek. Kablosuz internetin gerekli hızı sağlayamadığı süreçte mobil veriyi aktif etmemiz için sabrettiğimiz süre, sadece birkaç saniye… 3G’nin gündeme gelmesinden bugüne çok zaman geçmese de, dünyada hâlâ birçok insan 4G ile tanışmasa da artık 5G için hayatımızda yer açmanın vakti geldi. 2019 yılı içinde 5G bağlantı teknolojisi için yapılan testler hız kazanırken, Avrupa, Amerika ve Asya’da birçok ülkede ilk 5G testleri başarıyla tamamlandı. Türkiye’de ise ilk resmi 5G testleri 2019 yılının haziran ayında ODTÜ Teknokent’teki HAVELSAN Test Laboratuvarı’nda gerçekleştirildi.

HIZ ARTIYOR
Peki dünya çapında trilyon dolarlık yatırım yapılacağı söylenen 5G nedir? “Generation” yani nesil anlamına gelen “G” harfi, yeni nesil kablosuz bağlantı standartlarının genel adı olarak geçiyor. 1G, 2G, 3G, 4G ve 5G… 5G teknolojisine değinmeden önce kısaca bu süreci inceleyelim. İlk kez kablosuz veri aktarma imkânı sunan 1G, mobil cihazlardan saniyede 200 kilobayt hızında internet erişimi sağlayan 2G, saniyede 200 kilobayttan birkaç megabayta ulaşan hızıyla 3G, mobil cihazlarda 100 megabit hız, hattâ 4G desteği olan Wi-Fi ağlarından gigabitlere kadar ulaşan veri aktarım hızı sağlayan 4G…
Hücresel olarak 300 ila 450 megabit hıza ulaşma şansı sunan 4.5G ise Türkiye’de daha popüler olan bir isim. 5G ile bir gigabit ile 10 gigabit arasında maksimum veri aktarım hızına ulaşılacağı söyleniyor ama her yerde bu hız aynı olmayacak. Kullanıcı sayısının artması ağlarda yoğunluğa sebep olacağı için yapılan hesaplamalara göre 5G ile kullanıcı başına saniyede ortalama 50 megabit ila 200 megabit arasında değişen hız denk düşmesi öngörülüyor.

2020’DE TÜRKİYE’DE
5G, daha büyük veriler için daha yüksek hız, daha hızlı yanıt süresi, sensörler ve akıllı cihazların bağlanması için tek seferde yüzlerce cihazın bağlandığı merkezi ağlar gibi üç temel özelliğiyle dikkat çekiyor. Bunların altında yatan önemli bir detay ise arabalardan, akıllı ev aletlerine kadar birçok şey söz konusu… 5G teknolojisine dayanan uygulamalarda bugünkü kullandığımızdan farklı olarak, verilere cihazın depolama alanından değil,bulut sistemleri üzerinden ulaşacağız. Kabloları tamamen ortadan kaldırmayı hedefleyen 5G teknolojisi için Qualcomm ve Huawei gibi büyük markalar çalışmalarını
tamamlarken yavaş 5G destekli ağların donanımsal yaygınlaşma aşaması da hayatımızın bir parçası olacak. Türkiye’de 5G kullanımının ise 2020-2025 yılları arasında yaygınlaşması bekleniyor.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.