20 YILDA DEĞERİ 800 BİN KAT ARTAN GOOGLE HAKKINDA AZ BİLİNEN 10 GERÇEK

Bir arama motoru olarak hayatımıza giren Google, artık dünyanın en büyük şirketlerinden biri haline geldi. Global markalar sıralamasında Apple’dan sonra ikinci sırada yer alan Google, bugünlere gelene kadar birçok farklı süreçten geçti. Android, YouTube, Gmail gibi herkes tarafından kullanılan hizmetlerin de sahibi olan Google’ın hayatımızda ne kadar yer kapladığını tahmin etmek zor değil. Google hakkında söylenecek çok şey var ama biz pek bilinmeyen konulara bir göz atalım istedik.

Kurucuları Larry Page ve Sergey Brin, 1996 yılında oluşturdukları arama motorunun ismini ilk olarak BackRub olarak belirlemiş ancak daha sonra Google isminde karar kılmışlar. 15 Eylül 1997’de bir ve 100 adet sıfırın birleşmesinden oluşan “googol” sayısından esinlenerek arama motoruna Google ismini veren Page ve Brin, belki de sınırsız veriyi temsil etmesi için bu ismi seçti. Page ve Brin, dünya devi olacak Google markası için ilk ofis olarak kiralık bir garaj tutmuş. 1998’de garajını kullandıkları ve şirketin bugünkü hale gelmesinde büyük katkısı olduğu için Susan Wojcicki’yi ilk olarak şirketin pazarlama müdürü, daha sonra da YouTube CEO’su konumuna getirdi. Bugün dünya markası olan Google, bir zamanlar yok pahasına satılacakmış. Google’ı bir milyon dolara Excite adlı internet şirketine satma girişimlerinde bulunan Page ve Brin, Excite CEO’sunun son anda vazgeç- mesiyle satış gerçekleşmemiş. Bugün ise Google’ın ana şirketi Alphabet, 800 milyar dolar değere sahip…

45 METREDE BİR YİYECEK!
Google ile ilgili ilginç bilgilerden biri de bahçesindeki keçileri… Google tarafından bahçedeki çimlerin biçilmesi amacıyla kiralanan keçiler, eminiz ki renkli görüntüler yaratıyordur. Bir kolaylık, şirketi zarara uğratır mı dersiniz? Evet, uğratır. Google’ın yıllardır en bilinen özelliklerinden biri olan “Kendimi şanslı hissediyorum” butonu, arama sonuçlarında reklam gösterilmesinin önüne geçtiği için şirkete yılda 110 milyon dolar kaybettiriyormuş. İmajını zedeleyeceğini düşünerek butonu tümüyle kaldırmayan Google, öneriler, sık kullandığınız linkler gibi seçeneklerle butonun görünmesini bir nebze engelliyor. Çalışanların motivasyonunu yüksek tutmak isteyen Google, ofislerindeki yemek bolluğu ve kalitesiyle de ünlü…  Şirketin neredeyse tüm ofislerinde 45 metrede bir herhangi bir yiyecek bulunmasını zorunlu kılan Google, bu yiyecekleri çalışanlara ücretsiz sunuyor.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.