”20 YILDIR YÃœZDE 100 YERLÄ° VE MÄ°LLÄ° SERMAYE Ä°LE HÄ°ZMET VERÄ°YORUZ”

2003 yılından bu yana tama men yerli sermaye ile siber güvenlik ürünleri geliÅŸtiren Karmasis, uluslararası platformda söz sahibi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Türk mühendisleri tarafından gerçekleÅŸtirilen araÅŸtırma ve geliÅŸtirme faaliyetleri neticesinde üretilen teknolojileri, ülke çapında yüzlerce kamu kurumu, savunma sanayi ve özel sektör firmalarında baÅŸarı ile kullanılan ÅŸirket, geçtiÄŸimiz yıl ilk yurt dışı ÅŸirketi “Karmasis Azerbaycan MMC”yi de Bakü’de kurdu. Business Türkiye okuyucuları için sorularımızı yanıtlayan Karmasis BiliÅŸim Çözümleri CEO’su Murat Eraydın, siber güvenlik sektöründeki gündem maddelerini ve alanlarının geleceÄŸi hakkındaki görüşlerini aktarıyor.

Tam 20 yıldır sektörünün öncü isimlerinden olan Karmasis’in kuruluş hikayesini ve geldiği noktayı sizden dinleyebilir miyiz?

Türkiye’de yüzde yüz yerli ve milli sermaye ile hizmet veren sayılı siber güvenlik firmalarından birisi olarak, 2003 yılından bu yana siber güvenlik çözümleri ve denetleme ürünleri geliştiriyoruz. Araştırma ve geliştirme faaliyetleri neticesinde üretilen teknolojilerimiz, insan faktörünün kontrolü, bilgi güvenliğini sağlama ve olası risklerin önüne geçmede hayati önem taşıyor. Hizmet verdiğimiz sektörler arasında, ulusal ve uluslararası kamu kurumlarından savunma sanayisine kadar farklı alanlardan yüzlerce şirket var. Yıllar içerisinde edindiğimiz tecrübe ve bilgi birikimi ile uluslararası platformda söz sahibi firmalardan biri olmayı hedefliyoruz. Yakın geçmişte de Dataskope (Database Activity Monitoring), Open Text tarafından alınan Micro Focus’un kataloğuna girerek global oyuncular arasında yer aldık.

Ãœlkemiz dışında Türki Cumhuriyetleri’nde de önemli geliÅŸmeler kaydeden bir ÅŸirketsiniz. Bu baÄŸlamda, bu geliÅŸmeleri ve yurt dışı açılımlarınızı anlatır mısınız?

GeçtiÄŸimiz yıl ileri teknoloji ürünlerimizi ve deneyimimizi Azerbaycan pazarına taşıdık ve ilk yurt dışı ÅŸirketimiz “Karmasis Azerbaycan MMC”yi Bakü’de kurduk. Azerbaycan pazarı bizim için önemli. Çünkü son yıllar da bölgede yaÅŸanan sıcak geliÅŸmeler nedeniyle Azerbaycan hem kamu hem de özel sektörde ciddi siber saldırılar ile karşı karşıya. KardeÅŸ ülke Azerbaycan’ın bölgesel bir güç olarak öneminin farkındayız. Bu yatırım ile çözümlerimizi stratejik deÄŸer olarak sunmayı ve pazarı büyütmeyi hedefliyoruz.

Ülkemizin pek çok kamu ve özel sektör kuruluşuna siber güvenlik alanında hizmet veren bir şirket olarak, potansiyel tehditleri tespit etmek için geliştirdiğiniz çözümleri anlatır mısınız? Bu anlamda, kurumlara önerileriniz neler?

Bir siber güvenlik sorunu yaşanmadan açıkları tespit etmek ve kötü niyetli aktiviteleri görünür hale getirmek öncelikli işimiz. Araştırmalar, siber güvenlik açıklarının yüzde 95’inin insan hatası sebebiyle oluştuğunu ifade ediyor. Onun için daima analiz edip uyarılar oluşturmak, vaka raporlarıyla olup bitenin farkında olmak güvende kalmayı mümkün kılıyor. Yani güvenlik farkındalıkla başlıyor. Bununla birlikte pandemi aslında tüm sektör için bir dönüm noktası oldu. Biz de pandemi döneminde yüzde 40 oranında artan veri ihlallerinin önüne geçmek üzere bütünsel yaklaşım sunan sistemleri bir sonraki adımı düşünerek geliştirdik. Pandemi sonrası yaygınlaşmaya devam eden uzaktan çalışma modeli kapsamında özellikle şirket sunucularına uzaktan erişimle sağlanan sistem yöneticileri veya servis sağlayıcılarının işlemlerini ister video formatında ister SIEM yardımı ile kayıt altına alabiliyoruz ya da database üzerinde geçekleşen kritik olayları veri bütünlüğü bozulmayacak şekilde izleyebiliyoruz. Böylelikle 360° görülebilir bir loglama sanatı doğdu. Karmasis olarak, halihazırda yerli ve milli ürün belgesine sahip Infraskope SIEM ürünümüz bulunuyor. Bu ürünümüz ile 2020 yılında Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından onaylanmış SIEM TrTest sertifikasına da sahip olduk. Diğer yandan son kullanıcı aktivitelerinin loglanması ve izlenmesi konusunda 2003 yılından beri geliştir diğimiz ve SIEM ürünümüz ile entegre ettiğimiz ürünlerimiz mevcut. Veri tabanında gerçekleşen olayları kayıt altına almanızı ve gerçek zamanlı izle menizi sağlayan Dataskope DAM ürünümüz ise yabancı menşeli ürünlerin karşısında yeni nesil teknolojisi ile çok kısa sürede birçok kritik kurum tara fından tercih edildi.

DeÄŸerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.