“HEDEFİMİZ, DÜNYANIN EN İYİ ÜÇ HAVA KARGO TAŞIYICISINDAN BİRİ OLMAK”

Yılın En Hızlı Büyüyen Uluslararası Kargo Havayolu” ödülüne sahip olan Turkish Cargo, altyapısı, operasyonel kabiliyetleri, fi- losu ve yüksek standartlara sahip personeliyle sürdürülebilir bir büyüme sağlayarak, hava kargo taşımacılığında çıtayı yükseltme- ye devam ediyor. Dünyanın en iyi 3 hava kargo taşıyıcısı arası- na girmeyi hedefleyen şirket, ürün/hizmet portföyünü, müşteri odaklı yaklaşımı ile genişletiyor. Sürdürülebilirlik kültürünü projeleriyle derinleştiren Turkish Cargo, dijital e-booking plat- formlarındaki iş birliklerini de artırmayı amaçlıyor. Türk Hava Yolları Genel Müdür (Kargo) Yardımcısı Turhan Özen, Business Türkiye okurları için sorularımızı yanıtlarken, yurt dışında ger- çekleştirdikleri anlaşmalar hakkında bilgiler veriyor.

Turkish Cargo, toplam taşıma performansı ile hava kargo şirketleri arasında Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü sırada yer alarak büyük bir başarı örneği sergiledi. Şirketinizi başarıya götüren stratejilerinizi ve ödülleriniz ile ilgili detayları bizlerle paylaşabilir misiniz?

Türkiye’nin global hava kargo markası Turkish Cargo olarak, hava kargo taşıma faaliyetlerimizi hız kesmeden yürütmekteyiz. Turkish Cargo olarak networkte liderlik, teknoloji ve operasyonel mükemmeliyet, özel kargo ve hizmetlerde liderlik ve insan kaynaklarında liderlik olmak üzere dört ana stratejimiz bulunmaktadır. Markamızı her zaman yükseklere taşıyan bu dört ana stratejimiz doğrultusunda hava kargo sektörünün önemli mecralarından biri olan STAT Times dergisi tarafından düzenlenen “Uluslararası Hava Kargo Mükemmellik Ödülleri” töreninde “Yılın En Hızlı Büyüyen Uluslararası Kargo Havayolu” ödülüne layık görüldük. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) tarafından her yıl yayınlanan Dünya Hava Taşımacılığı istatistiklerine göre, toplam taşıma performansımız ile hava kargo şirketleri arasında Avrupa’da birinci, dünyada ise dördüncü sırada yer aldık. Bütün bu başarılarımız daha önce çizdiğimiz stratejilerimizin bir sonucudur. Markamızın potansiyelini ve hub avantajını etkili bir şekilde kullanarak, kapasite ve gelir anlamındaki yükseliş trendini gelecek yıllarda da başarıyla sürdürmeye devam edeceğiz. Turkish Cargo olarak mevcut kapasitemizi her geçen yıl artırarak dünyanın en iyi üç hava kargo taşıyıcısı arasına girmeyi hedeflemekteyiz.

Altyapı ve teknoloji yatırımlarınıza devam ederek hayata geçirdiğiniz hızlı ve öncelikli hizmetleriniz; “TK SMART, TK PREMIUM ve TK URGENT” ile hedeflerinizi anlatır mısınız? Söz konusu hizmetlerin içerikleri neler?

Turkish Cargo’nun farklı tedarik zincirlerinde çalışan, çok çeşitli mal ve ürünleri dünyanın her yerine taşıyan müşterileri mevcut. Günümüzde müşterilerimiz, kendilerine sunulan standart hizmetler yerine, ihtiyaçlarına en uygun şekilde tasarlanıp üretilmiş ve yaptıkları işleri veya hayatlarını kolaylaştıran esnek yapıdaki ürünleri tercih etmektedirler. Bu da müşteri odaklı yaklaşımın ürün tarafındaki yansıması olan “değer üretimi” kavramını ortaya çıkarmaktadır. Turkish Cargo olarak ürün/hizmet portföyümüzü müşteri odaklı yaklaşımımız etrafında genişleterek değer yaratan ürün çeşitliliği sağlamayı amaçlamaktayız. Bu kapsamda yakın zamanda farklı hız kategorilerindeki 3 yeni hizmetimizi hayata geçirdik. TK SMART, TK PREMIUM, TK URGENT olarak adlandırdığımız bu yeni hizmetlerimiz ile iş ortaklarımıza çok daha etkili çözümler sunmaktayız. Hız, kapasite, operasyonel öncelik ve müşteri hizmetleri olmak üzere dört ana noktada hizmet kalitesini bir üst seviyeye taşıyacak şekilde tasarlanan bu hizmet grubu sayesinde iş ortaklarımız; Turkish Cargo’nun mega hub ve ağ yeteneklerinden tam olarak yararlanabilmektedir. Hızlı ve Öncelikli Hizmetlerimiz, mevcut operasyonlarımıza ek olarak, hız ve zaman gibi farklı hizmet parametreleriyle çok çeşitli sektör dikeylerine hitap etmektedir. TK SMART yalnızca genel kargo taşımalarında kullanılabilirken, TK URGENT ve TK PREMIUM özel ve genel kargo taşımalarıyla birleştirilebilir. TK URGENT aynı zamanda; TK PHARMA, TK FRESH ve TK LIVE de dahil olmak üzere tüm özel ve genel kargolarla birleştirilebilecek şekilde geliştirildi. TK PREMIUM ise canlı hayvan ve değerli kargo taşımaları hariç tüm özel ve genel kargo taşımalarında kullanılabilmektedir.

Sürdürülebilirlik alanı ile ilgili çalışmalarınızı ve projelerinizi anlatır mısınız? Önümüzdeki dönem için hedeflerinizde neler var?

İnsanı, gezegeni koruma ve yaşatma misyonunu birincil önceliğimiz olarak kabul ederek birçok projeyi hayata geçirmekteyiz. Uygulamaya koyduğumuz projelerimizle sürdürülebilirlik kültürünü daha kapsamlı ve köklü bir şekle dönüştürmek başlıca hedeflerimizden bir tanesidir. Sürdürülebilirlik stratejimiz doğrultusunda uluslararası ticaretin kolaylaşmasını sağlayan projelere destek olmaya devam edeceğiz. 2022 yılının sonlarına doğru The Global Alliance for Trade Facilitation (Küresel Ticareti Kolaylaştırma İttifakı) derneğinin ülke projeleri arasında yer alan Uganda Projesi’ne destek sağladık. Turkish Cargo olarak proje kapsamında Uganda personeline eğitim desteği vererek ve operasyondaki tecrübelerini paylaşarak Uganda’daki hava kargo sektörünün dijitalleşme ve kapasite gelişimine katkıda bulunmaktayız. Sürdürebilirlik çalışmalarımıza ek olarak sektörün önde gelen aktif ve pasif konteyner tedarikçileriyle koordineli şekilde çalışarak sıcaklık hassasiyeti olan kargoların taşınmasında çevre dostu konteynerleri tercih etmekteyiz. Bir kısmı şarj edilerek çalıştırılan bir kısmı ise kendine has soğutma plakalarına sahip olan konteynerler aynı zamanda tekrar kullanılabilme imkânı sağlamaktadır. Bu konteynerler sayesinde sıcaklık hassasiyetli kargolar, karbon salınımı olmaksızın, orijinden destinasyona istenen sıcaklık aralığında ve çevre dostu bir şekilde sevk edilmektedir. Karbon emisyonu dengeleme programı, yüksek sürdürülebilirlik derecesi sertifikaları, bu alanda halihazırda süregelen sosyal sorumluluk projelerini destekleyerek sürdürülebilir ve çevreci bir modeli benimseyerek, yarınlara daha temiz bir dünya bırakmayı amaçlamaktayız.

Dijital e-booking platformlarındaki yerinizden bahsedebilir misiniz? İş birliği içerisinde olduğunuz dijital e-booking platformları nelerdir?

Yenilikçi bir hava kargo markası olarak, dünyanın lojistikteki rotasını çok yakından takip ederek, sektörün nabzını tutarak çevik yapımızla çok hızlı adaptasyon sağlamaktayız. Bu doğrultuda müşteri memnuniyetini, kaliteyi ve verimliliği daima ön planda tutarak dijitalleşmeye her zaman büyük önem verdik. Bu vizyonumuz doğrultusunda müşterilerimize çok daha hızlı, kolay ve şeffaf bir rezervasyon deneyimi sunan platformlar ile iş birlikleri sağlamaya devam etmekteyiz. Daha önce 2021 yılında WebCargo dijital pazaryeri platformuna entegre olarak müşterilerimize sadece birkaç dakika içinde tek tıkla rezervasyon alabilme imkânı sunmuştuk. Ek olarak geçtiğimiz aralık ayında hava taşımacılığı endüstrisini dijitalleştirmeye odaklanan e-booking platformu cargo.one ile de 60’tan fazla ülkede canlıya geçtik. Cargo.one platformu ile B2B süreçlerinin modernizasyonunda dijital iş modelleri oluşturma konusunda uluslararası bir deneyim sunulmaktadır. Hava kargo sektöründe önemli rol oynayan bu iki dijital e-booking platformuna ek olarak iş birliklerimizi daha da genişletmeye devam edeceğiz.

Turkish Cargo olarak yurtdışında gerçekleştirdiğiniz anlaşmalar ve kurduğunuz iş birliklerinden bahsedebilir misiniz?

Yurt dışında gerçekleştirdiğimiz anlaşmalar ve kurduğumuz iş birlikleri ile hava kargo sektöründe markamızı bir adım öteye taşımayı hedeflemekteyiz. Şangay merkezli önde gelen ekspres lojistik hizmet sağlayıcısı YTO Express bünyesindeki YTO Cargo Airlines ile; Çin, Orta Asya ve Türkiye arasında hava kargo bağlantısını güçlendirmek ve ilave kapasite oluşturmak üzere ticari bir anlaşma imzaladık. Anlaşma kapsamında; Şian (Xi’an) – Taşkent arasında YTO Cargo Airlines uçakları ve ekibiyle, haftalık 4 sefer icra edilmektedir. Bu seferlerdeki çıkış ve varış kargo kapasitesi ise bütünüyle Turkish Cargo’nun kullanımında müşterilerimize sunulmaktadır. Çin çıkışlı kargolar, iş birliğimiz kapsamında Şian’dan Taşkent’e aktarıldıktan sonra aynı gün içinde Türk Hava Yolları’na ait Taşkent – İstanbul seferlerine bağlanmaktadır. Türk Hava Yolları’nın tarifeli yolcu ve kargo seferleri ile İstanbul Havalimanı’ndaki mega kargo tesisimiz SMARTIST’e getirilen kargolar, buradan Turkish Cargo’nun geniş uçuş ağındaki alıcılarına ulaştırılmaktadır. Vietnam Hava Yolları ile İngiltere’de 18 Temmuz günü başlayan Farnborough Havacılık Fuarı’nda ikili ilişkilerimizi güçlendirmek adına bir ‘’Mutabakat Bildirisi’’ imzaladık. Vietnam Hava Yolları ile yolcu ve kargo taşımacılığında halihazırdaki iş birliklerimizi Hanoi/Ho Chi Minh City- İstanbul arasındaki uçuşlarda code-share (ortak uçuş) ortaklığı üzerinde çalışarak genişletmeyi hedeflemekteyiz. Bu sayede misafirlerimiz, her iki havayolunun ağında yeni destinasyonlar keşfetme seçeneğine sahip olacaktır. Ayrıca 2023 yılında yürürlüğe girmesi beklenen code-share ortaklığının kargo taşımacılığı alanında daha fazla iş birliği imkanlarına zemin hazırlayacağını öngörmekteyiz.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.