“İŞ DÜNYASINDA BÜYÜYEN TREND: SESSİZ İŞE ALMA”

Sessizce işten çıkarma, sessiz istifa gibi son yılların kavramları arasına bir yenisi eklendi: “Sessiz işe alma”. Bir şirketin yeni tam zamanlı personeli işe almadan, yeni beceriler kazanmak için mevcut çalışanların yeteneklerini kullanmasını ifade eden kavram, Gartner’ın geçtiğimiz yıl düzenlediği “İş Dünyasının Geleceği Trendleri” araştırmasında da öne çıkanlar arasında. Giderek iş yeri ortamında önemli rol oynamaya başlayan sessiz işe alma özellikle ekonomik krizlerin, yüksek enflasyon oranlarının baş gösterdiği günümüzde şirketler için avantajlı olarak kabul ediliyor. Halihazırdaki çalışanların farklı departmanlara, görevlere veya sorumluluklara yeniden atanmasını içeren bu modelin stratejisi ise organizasyona liderlik düzeyinden bakarak şirket içindeki tüm yetenekleri değerlendirme temeline dayanıyor.

YENI FIRSATLARIN YAKALANMASI

Yetenek eksikliği günümüzde birçok şirketin en önemli konularından biri haline geldi. Zorlu ekonomik ortamlar bütçeyi tekrar elden geçirmeyi zorunlu kılıyor ve yeni bir çalışanı işe alma süreci de oldukça uzun olabiliyor. Söz konusu şirketler bu yeni modelle birçok fırsatı da yakalıyor. Nitekim Gartner’ın insan kaynakları uygulamasında “İşin Geleceği” araştırma ekibini yöneten Emily Rose McRae’ye göre sessiz işe alım, işverenlerin şirket içi yetenekleri yetiştirmeye ve teşvik etmeye odaklanarak istikrarlı bir personel sayısını sürdürmelerine olanak tanıyor. Bu strateji aynı zamanda mevcut çalışanlara becerilerini geliştirme ve yeni görevleri deneme şansı da veriyor. Dolayısıyla burada da sadece işverenler için değil, sessiz işe alımın çalışanlara zorlu görevlerde çalışma, mevcut becerilerini geliştirme, yeni beceriler öğrenme, kariyerlerini genişletme ve sonuçta mevcut organizasyonları için paha biçilemez ve başkaları için daha pazarlanabilir hale gelme fırsatı sağlamasıyla da kazan-kazan prensibini besliyor. Yine Gartner’ın araştırmasına göre sessiz işe alım şirketler için aşağıdaki şekilde kendini gösteriyor:

• Çalışan sayısında değişiklik olmaksızın çalışanların en önemli önceliklere göre görevlendirilmesini sağlamak için şirket içi yetenek hareketliliğine odaklanma.

• Mevcut çalışanlar için zorlu görevlere ve beceri geliştirme fırsatlarına yer açma. Bu durum hem gelişen organizasyonel ihtiyaçları karşılıyor hem de çalışanların kariyer hedeflerini destekliyor.

• Yetenekleri yalnızca ihtiyaç duyulduğunda getirmek için mezun ağlarından ve çalışan işçilerden yararlanmak gibi kaynak bulma konusunda alternatif yaklaşımlar geliştirmek.

SESSIZ İŞE ALIMI DOĞRU KULLANMAK

Kritik bir iş gücü stratejisi gibi duran sessiz işe alım, kimileri tarafından işverenlerin sömürüsü gibi algılansa da Gartner’a göre model, karşılıklı kazançlara dayanıyor. Örneğin Google sessiz işe alımı en iyi kullanan şirketlerden biri olarak görülüyor. İş tanımlarının ötesine geçmeye istekli, en iyi performansı gösteren şirket içi çalışanları bulmak için bu stratejiyi uyguluyor. Şirketlere işe alım süreçlerinde destek veren Breezy HR’nin bloğunda yayımladığı bir makaleye göre hem kurumlar hem de çalışanları için işe yarayan sessiz bir işe alım süreci oluşturmak adına atılması gereken adımları aşağıdaki gibi sıralıyor:

• Şeffaflık: Güven oluşturmak ve iş güvenliğiyle ilgili endişeleri gidermek için bu stratejiyi nasıl ve neden kullandığınızı açıkça konuşun. İlgili yerlerde iş tanımlarını güncelleyin ve tüm ekibin yeni veya genişletilen pozisyonlar için neden belirli kişileri seçtiğinizi anladığından emin olun. Süreci açık, adil ve tamamen kurallara uygun tutun.

• Beceri açığı tespiti: Becerilerinizin nerede eksik olduğunu tespit ederek bu boşlukları doldurmak için stratejik olarak işe alımları sessize alabilirsiniz. Bu, danışmanların veya yüklenicilerin kısa vadeli olarak işe alınması veya mevcut bir çalışanın veya tüm departmanın becerilerinin artırılması anlamına gelir.

• Mevcut becerileri artırma: Sessiz işe almanın gerçekten işe yaraması için kuruluşların salt gerekliliğin ötesine geçerek çalışanın öğrenme ve büyüme konusundaki isteğinden faydalanması gerekiyor.

• Süreci programlama: Dışarıdan işe alım ihtiyaçlarınızı belirleyin. Çalışan yönlendirme çerçevenizi oluşturun. Program kurallarının ana hatlarını çizin. Teşviklerinizi veya ödüllerinizi tanıtın.

KARŞILIKLI KAZANIMLAR

İş taleplerinin hızlı şekilde karşılanması için önemli bir araç olarak hizmet veren sessiz işe alım, iş gücü açığını önleyerek avantaj sağlıyor. İşverenler için uygun maliyetli bir çözüm olarak ortaya çıkan model, kaynak açısından verimli bir alternatif sunuyor, zamandan ve finansal varlıklardan tasarruf sağlıyor. Aynı zamanda sessiz işe alımların bir sonucu olarak iş veriminde de iyileşme yaşanıyor. Bu modelle çalışanların yakaladığı avantajlar şu şekilde sıralanıyor:

• Beceri geliştirme ve kariyer gelişimi
• Özgeçmişin geliştirilmesi
• Uyum yeteneğinin artması
• Terfi, maaş artışı gibi konuların önünün açılması
• Şirketteki mevcut kaynaklardan daha fazla yararlanmak
• Problem çözme yeteneklerinin gelişmesi

Yine Gartner’dan Emily Rose McRae’ye göre sessiz işe alımların çalışanları sömürmek değil, onlara profesyonel gelişimleri için alan sunmak anlamına geldiğini vurguluyor ve ekliyor: “Şirketlerin, çalışanların becerilerini geliştirme ile onların refahını koruma arasında bir denge kurması gerekiyor. Bunu başarıyla yapmanın yolunu bulan iş liderleri, kuruluşlarına belirgin bir rekabet avantajı sağlıyor.”

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.