Tüm dünyada geleceğe hazır şirketlerin %57’si ile önümüzdeki beş yılda kâr artışı bekleyen şirketlerin en önemli ortak özellikleri dijitalleşmeye yatırım yapmaları.

Türkiye’nin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren Vodafone, bir yandan işletmelere verimlilik ve tasarruf sağlayan çözümler sunarken bir yandan da yaptığı araştırmalarla onların geleceğe hazırlanmalarına rehberlik ediyor. Covid-19 sürecinin şirketlere yansımasını araştıran Vodafone Business, iş süreçlerinin nasıl değiştiğini, hangi ihtiyaçların öne çıktığını ve özellikle KOBİ’lerin geleceğe hazır olmak için hangi teknolojilere ihtiyaç duyduklarına ışık tuttu. Her ölçekten 534 şirketi kapsayan saha araştırmasının sonuçlarına göre, altyapı ve dijitalleşme en önemli gündem maddesi. Normalleşme sürecinin 2021’in ilk çeyreğinde başlayacağını öngören işletmeler, sosyal mesafe ve hijyen önlemlerine odaklanırken uzaktan çalışma ve e-ticaretteki patlama nedeniyle teknolojik altyapı ve çözümlere olan yatırımlarını da hızlandırdı. Araştırmaya göre, bu süreçte öne çıkan ihtiyaçlar şöyle sıralandı:

• Güvenli depolama ve yedekleme yani bulut teknolojileri
• Siber güvenlik, Office programları ile telekonferans ve
video konferans
• Enerjiden makineye, tarladan motorlu taşıtlara kadar
uzaktan takip sistemleri
• Maliyet azaltıcı ve verim artırıcı etkisinin yanı sıra potan-
siyel müşterilere erişim açısından pazarlama ve satış için
dijital kanal kullanımı

Araştırmaya katılan işletmelerin; %57’si normale dönüşün 1 yıldan az süreceğini belirtirken, %24’ü iş yönetimi modellerinde uzaktan çalışmayı sürdürmeyi planladıklarını bildirdi. Küçük işletmelerin %28’inin teknolojik altyapılarını güçlendirmesi gerekirken, KOBİ’lerin hazırlıkları daha çok dijital teknolojilerin aktif kullanımı, evden çalışma ve e-ticaret geçişini hızlandırma üzerine yoğunlaştı. Salgın sonrasında şirketlerin verimliliği artırmak için en fazla odaklandıkları alan %64 ile iş sağlığı ve güvenliği oldu. Diğer vurgulanan alanlar %35 ile çalışanları teknoloji/dijitalleşme/çevrimiçi çalışma konusunda eğitmek ve %30 ile teknolojik altyapıyı güçlendirmek.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.