Dünyada yaşanan en hızlı gelişmelerden biri olan dijitalleşme, tüm ihtiyaçların da şekil değiştirmesine yol açtı. Günümüz koşullarında hız en önemli gündem maddelerinden biri olurken, aktif faaliyetlerini sürdüren şirketlerden henüz başlangıç aşamasında olan girişimlere kadar her oluşum, dijital altyapıya ihtiyaç duyar hale geldi. Elbette günlük yaşantılarımızın da bu dönüşümden etkilenmemesi mümkün değil. Her geçen gün dijital gelişmelerin bir yenisi hayatımıza eklenirken; sanattan spora, sağlıktan eğitime kadar her alan bitmek bilmeyen bir dijital revizyondan geçiyor. İşte bu anlamda, ülkemizin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom; teknoloji, girişimcilik, kültür sanat ve sosyal sorumluluk alanındaki iş birlikleri ve yatırımlarıyla 2021’e imza attı. Dünyanın sayılı teknoloji şirketlerinden Juniper Networks ve Net Insight iş birliğinde Türk mühendislerin 5G alanındaki başarısını dünyaya kanıtlayan Türk Telekom, aynı zamanda geleceğin unicorn’ları olan girişimleri yurt dışına açtı. Ayrıca kültür sanat alanındaki adımı ile Atatürk Kültür Merkezi’nin 7 yıl boyunca ana destekçiliğini üstlendi.

FIBER YATIRIMLARA ARALIKSIZ DEVAM EDIYOR

Teknolojinin iyilik ve faydaya dokunduğu işleri hayata geçirmeye devam eden Türk Telekom, ülkenin dört bir yanından herkesi hızlı internetle tanıştırma ve internet kullanımını yaygınlaştırarak en üst seviyeye çıkarma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Şirketin, 2005’ten bu yana dijital dönüşüme yaptığı yatırım miktarı 18,1 milyar doları aşmış durumda. 5G için mobil teknolojilere olduğu kadar fiber yatırımlara da aralıksız devam eden şirket, fiber altyapıyı Türkiye’nin her köşesine taşıyarak, 2021 Eylül ayı itibarıyla ağ uzunluğunu 353 bin kilometreye çıkardı. Hızla yaygınlaşan fiber altyapısı ile birlikte sabit geniş bantta yeni abone kazanımını ve Türkiye’nin internet penetrasyonunu artırmayı sürdüren Türk Telekom’un CEO’su Ümit Önal, insanı merkeze alan yaklaşımlarıyla herkesi “Değerli Hissettirmek” amacıyla hizmetlerini sürdürdüklerini belirterek; “Sayın Cumhurbaşkanımızın internet hızlarının artması ve fiberin yaygınlaştırılması için koyduğu hedefi ödev olarak üstleniyor, artan yatırımlarımızla hız kesmeden Türkiye’yi fiberleştirmek için yüksek motivasyonla çalışıyoruz.” dedi. Sabit tarafta özellikle fiber, mobilde LTE ve altyapı başta olmak üzere tüm iş kolları için yaptıkları yatırımları 10 yılda iki kattan fazla artırdıklarını söyleyen Önal, sözlerine şöyle devam etti; “2021 3. çeyrek itibarıyla baz istasyonlarımızın yaklaşık yüzde 45’i fiberle bağlı durumda. Türkiye’nin dört bir yanını fiber ağlarla ördük. Bu yılki yatırımlarımızla Türkiye’nin altyapıdaki fiberleşme oranını yıl sonunda yüzde 90’lar seviyesine ulaştırmayı hedeflediğimizi söylemiştik. Gururla söyleyebilirim ki; yılı bitirmeden bu hedefe ulaştık.”

GELECEĞIN UNICORN’LARINA DESTEK

Girişimcilik ekosistemini güçlendirmek amacıyla hayata geçirdiği projeleri, PİLOT ve SANTRAL ile iştiraki TT Ventures’la teknoloji çözümleri üreten, girişimlerin büyümesine destek sağlayan Türk Telekom, PİLOT mezunu 91 girişime bugüne kadar yaklaşık 10 milyon TL’nin üzerinde nakit desteği sağladı. TT Ventures ile 8 teknoloji girişimine yatırım yaptı. Türk Telekom, başarılarını global arenaya taşıma potansiyeli olan unicorn’ların ortaya çıkması hedefiyle küresel girişim ve inovasyon platformlarından Plug and Play ile önemli bir iş birliğine imza attı. PİLOT mezunu 3 girişim, bu yıl Plug and Play’in Amerika programına katılmaya hak kazandı.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.