Akaryakıt sektörünün yenilikçi ve vizyoner markası Güzel Enerji Akaryakıt, OYAK bünyesi altında sürdür- düğü faaliyetlerinde başlattığı güçlü dönüşüm yolculuğuna başarıyla devam ediyor. TOTAL İstasyonları’nın TotalEnergies’e dönüşüm hareketi ile öne çıkan şirket, kaliteli hizmet ve sürdürülebilir enerji anlayışıyla yarattığı sinerjiyi faydaya dönüştürüyor. TotalEnergies Başakşehir Mehmetçik 2 No’lu Akaryakıt İstasyonu’nda başlayan hamleyle LEED Platinium sertifikasını almaya hak kazanarak, Türkiye’de ve Avrupa’daki ilk akaryakıt istasyonu olma başarısını yakalayan Güzel Enerji Akaryakıt A.Ş.’nin Genel Müdürü Tolga Işıltan, liderliklerini esnek yapılarından, gelecek odaklı çalışmalarından ve yeniyi yaratma tutkularından aldıklarını belirterek sorularımızı yanıtlıyor.

OYAK Grubu Şirketleri bünyesinde hizmet veren Güzel Enerji’nin TOTAL İstasyonları markasının, TotalEnergies’e dönüşümü başladı. Bu dönüşüm neyi ifade ediyor?

2020 yılında TOTAL İstasyonları ve M Oil’in OYAK bünyesine geçmesiyle birlikte her iki markada da iddialı bir dönüşüm yolculuğu başlattık. OYAK Genel Müdürümüz Süleyman Savaş Erdem’in vizyonuyla başlayan bu yolculuk, Türkiye enerji sektörü için önemli bir adım oldu. OYAK’ın stratejik yaklaşımı ve multidisipliner bakış açısı ile TOTAL’in küresel gücü bir araya gelince ortaya katma değeri yüksek bir sinerji çıktı. Güzel Enerji de bu çıktılardan biri. Güzel Enerji olarak bu temeller üzerinde stratejik önceliğimiz, bir yandan güvenli ve istikrarlı büyüme ile paydaşlarımıza sunduğumuz değeri zenginleştirirken bir yandan da enerji alanındaki dönüşüme öncülük eden çözümlerle sektörde güçlü bir varlık göstermek. Bu yolculuğun en önemli mihenk taşlarından biri olarak gördüğümüz TOTAL İstasyonları’nın TotalEnergies’e dönüşüm hareketini başlattık. Bunun, sadece bir logo değişiminin ötesinde bir vizyon değişimi olduğunu belirtmekte fayda var.

Total Energies’e dönüşüm stratejinizi ve bu alanda hedeflerini zi anlatır mısınız?

Bahsettiğimiz vizyon değişimi kapsamında insana, çevreye ve iş yapış modellerimize dair değişim ve dönüşüm çalışmalarımızı gözden geçirdik. Çalışanlarımız, iş ortaklarımız ve misafirlerimiz başta olmak üzere tüm paydaşlarımızın yolculuklarına değer katmayı amaçlıyoruz. Kaliteli hizmet ve sürdürülebilir enerji anlayışımızın sonucu olarak sürdürülebilir enerji kaynakları, elektrik enerjisi, hijyen, fark yaratan lezzetler gibi pek çok farklı ürüne yatırım yapıyoruz. Enerji yönetimi, karbon / su ayak izi ve LEED projemizi eşzamanlı yürüterek sürdürülebilir büyüme ve gelişime odaklanıyoruz. Öte yandan teknoloji ve dijitalleşme de bu dönüşüm sürecinin önemli bir ayağını oluşturuyor ve teknoloji odağında yatırımlarla hem akaryakıt hem de akaryakıt dışı ürün ve hizmetler geliştiriyoruz. Bu yeniliklerin entegre, sistematik ve raporlanabilir olması da temel önceliklerimiz arasında yer alıyor. Tüm bu çalışmalar ve yatırımlar, dönüşüm vizyonumuzun temellerini oluşturuyor. Bu temeller üzerinde geleceği inşa ediyoruz. Bu doğrultuda da TOTAL İstasyonları artık yeni nesli temsil eden TotalEnergies çatısı altında hizmetlerine devam edecek. 3 yıllık planlarımız içerisinde en az 100 istasyonumuzda güneş enerjisini faaliyete geçirmek yer alıyor.

Hem TSK Mehmetçik Vakfı hem de TotalEnergies’in ortak ilk istasyonu olan Başakşehir Mehmetçik 2 No’lu Akaryakıt İstasyonunuzda, çevre dostu derecelendirme sistemi LEED Platinum Sertifikası’nın, ülkemizdeki ilk örneğini görüyoruz. Dönüşümün başladığı ilk nokta olarak kabul edilen yeni nesil istasyonunuzu diğerlerinden ayıran özellikler neler?

TotalEnergies Başakşehir Mehmetçik 2 No’lu Akaryakıt İstasyonumuz ile sürdürülebilirlik açısından dünyanın sayılı istasyonundan bir tanesini ülkemize kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Bu istasyonumuz, dünyada 165 ülkede tercih edilen, çevre dostu derecelendirme sistemi olan ve LEED Platinium Sertifikası’nı almaya hak kazanan Türkiye’de ve Avrupa’daki ilk akaryakıt istasyonu oldu. Yeni nesil istasyonumuz, güneş enerjisi sistemi, otojet elektrikli araç şarj ünitesi, buhar geri dönüşüm sistemi, atık suyun yeniden kullanılması, yağmur suyu harmanlama ve LCA metodolojisi ile döngüsel yaşam modeli uygulamalarına sahip. Çevresel sürdürülebilirlik yaklaşımımızla birlikte istasyonumuz, enerji dönüşümü ekseninde çok çeşitli ürün ve hizmetleri güvenilir şekilde misafirlerine sağlıyor. Aynı zamanda değişen kullanıcı ihtiyaçları çerçevesinde yenilikçi bir market deneyimi sunuyor. 2003 yılında hayata geçirdiğimiz Bonjour konsepti ile ülkemize istasyon market zincirini getiren ilk markayız. Geçen sürede “perakende” odağında sektörümüze kazandırdığımız yenilikçi yaklaşımla, bu konsepti sürekli olarak geliştirdik. Bu sayede bugün misafirlerimizin tüm ihtiyaçlarına hızlı ve keyifli bir alışveriş deneyimiyle ulaşmalarına destek oluyoruz. Yeni istasyonumuzda da 2 binin üzerinde ürün çeşidi, özel oturma ve çalışma alanları, günün her anı taze çekilmiş kahve çeşitleri ve bisiklet sahiplerine özel alanlar gibi özelliklerle yeni çağa uygun bir yaşam alanı oluşturmuş bulunuyoruz. Böylece bu istasyonumuz, TotalEnergies ile tüm misafirlerimizi evlerinde hissettiren bir deneyim alanı sunuyor. Tüm bu özellikleriyle geleceği temsil eden TotalEnergies istasyonumuzda, Mehmetçik Vakfı ile beraber hareket ederek bu alandaki hizmetlerimizi daha da geliştirmeye odaklanıyoruz.

Mehmetçik Vakfı ile yaşanan iş birliğinin detayları neler? Önümüzdeki dönem için hedeflerinizde yeni iş birlikleri mevcut mu?

Ülkemizin en değerli kurumlarından biri olan Türk Silah- lı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı ile bir misyon ve vizyon birliği içerisinde ülkemizi ileri taşıyacak işlere imza atmak üzere ilk iş birliğimizi Başakşehir Mehmetçik 2 No’lu Akaryakıt İstasyonumuzla başlattık. Gayemiz ve temennimiz bu iş birliğini daha da güçlendirmek ve misafirlerimize en iyiyi sunmaya devam etmek.

Elektrikli Araçlar için Şarj Ağı İşletmeci Lisansı’nı alan ilk akaryakıt dağıtım şirketi olduğunuzu biliyoruz. Bu alandaki adımlarınızı ve gelişmeleri anlatır mısınız?

Bahsetmiş olduğumuz dönüşümün stratejik hamlelerinden birini de elektrikli araçlar alanında gerçekleştirdik. EPDK Elektrikli Araçlar için Şarj Ağı İşletmeci Lisansı’nı alan ilk akaryakıt dağıtım şirketi olduk. Hedefimiz 6 ay gibi kısa bir sürede Otojet markamızla 50 yeni şarj istasyonunu ülkemize kazandırmak. Böylece Türkiye’nin öncü elektrikli araç şarj hizmet sağlayıcısı olarak, ülkemizde hızla büyüyen bu alanın gelişimine liderlik edeceğiz.

2022 yılı için hazırladığınız yol haritanızda öne çıkan konu başlıkları neler? Bu yıl için oluşturduğunuz stratejik hedefler neleri kapsıyor?

2021 yılında ikmal, satış ve finans operasyonlarımızda yaptığımız doğru hamleler sayesinde yıla güçlü bir başlangıç yaptık. Bu dönemde istasyonlarımıza giren misafir sayısı yaklaşık 20 milyon, araç sayısı ise yaklaşık 10 milyona ulaştı. Aynı zamanda M Oil markamızla da sektörün üzerinde bir büyüme sergiledik. Madeni yağ tekil ürün satış adedi 1,3 milyon olarak gerçekleşti ve bu alanda yüzde 34 büyüme sağladık. Bu temeller üzerinde 2022 yılı hedefimiz, bir yandan güçlü dönüşüm sürecimiz için yatırımlarımızı aralıksız sürdürmek bir yandan da yakaladığımız büyüme performansında istikrar sağlamak. Yılın ilk yarısındaki performansımız ve elde ettiğimiz başarılar, yıl sonu hedeflerimizi başarıyla gerçekleştireceğimizin habercisi. Küresel piyasalardaki dalgalanmalar ve sektörel zorluklara rağmen ilklere ve yeniliklere imza attığımız bir dönemdeyiz. Yeni yatırımlar ve projelerle hız kesmeden yolumuza devam ediyoruz. Bu doğrultuda 2022 yılını yine büyüyerek kapatacağız.

İklim krizine karşı, tükenmekte olan kaynakları korumak ve artan talebi karşılamak üzere ipler enerji endüstrisinin elinde görülüyor. Yenilenebilir enerji, dijitalleşme, döngüsel ekonomi modelleri üzerine inşa edilen yeni sistem hakkında görüşlerinizi alabilir miyiz? Enerji endüstrisinde söz konusu sistemi kurmak adına yaşanan gelişmeler neler?

Bugün tüm dünyada olağanüstü bir enerji dönüşümüne tanıklık ediyoruz. Dijitalleşmeyle başlayan ve pandemiyle kalıcı hale gelen sosyal ve ekonomik davranışlar, birçok alanda olduğu gibi enerji ile olan ilişkimizi de yeniden şekillendirdi. Enerji endüstrisi, azalan kaynakları ve hızla artan talebi yönetmek üzere dijitalleşme, yenilenebilir enerji ve düşük karbon odaklı döngüsel ekonomi modelleri üzerine kurulu yeni bir sistem inşa etmeye başladı. Bu hakikaten zor ama imkansız olmayan bir misyon. Biz Güzel Enerji olarak bu hedefin yenilikçi ve stratejik adımlarla gerçekleştirilebileceğine inanıyoruz ve bu doğrultuda TOTAL İstasyonları ve MOil markalarımızla sürdürülebilir enerji kaynakları ve elektrik enerjisi gibi yatırım yaptığımız çok katmanlı ürünlerimizle, bu dönüşümün ilk örneklerini sunmak için çalışıyoruz. Bu kapsamda örneğin, LEED sertifika programı çalışmalarımızla, sürdürülebilirlik bakış açısıyla tasarlanmış istasyonlarımızın sayısını hızla artıracağız. Aynı zamanda istasyonlarımızın enerji ihtiyacını karşılamak üzere güneş enerji sistemlerini istasyon ağımızda hızla yaygınlaştırmayı planlıyoruz

Şirket olarak, enerji sektöründe bulunduğunuz noktayı anlatır mısınız? İlklerin markası olarak, 2022’ye dair hedeflerinizi ve önümüzdeki dönem için oluşturduğunuz projelerinizi öğrenebilir miyiz?

Liderliğimizi esnek yapımıza, gelecek odaklı çalışmalarımıza ve yeniyi yaratma tutkumuza borçluyuz. A’dan Z’ye tüm birimlerimiz, insanı merkezine alan bir yaklaşımla değişiyor. Bir yandan çalışanlarımızın yaşam ve kariyer yolculuklarına değer katarken bir yandan iş ortaklarımız ve misafirlerimize geleceğin ürün ve hizmetlerini bugünden sunmaya odaklanıyoruz. E-mobilite, enerji depolama, çatı ve cephe güneş sistemleri gibi yeni nesil alanlara yatırım yaparak hiç durmadan ilerliyoruz. Bunları yaparken çok değişken ve zorlu dış koşullara karşı esnek ve çevik bir tutum sergiliyoruz. Güzel Enerji olarak birbirimize duyduğumuz güvenle ilkleri başarmak, bize daha iyisini yaratma motivasyonu ve gücü veriyor. Bu sayede liderliğimizi her geçen gün daha da pekiştireceğimize inancım tam.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.