“HER YIL 1,9 MİLYON KİŞİNİN İŞE YERLEŞMESİNE DOĞRUDAN KATKI SAĞLIYORUZ”
Yüzde 100 Türk sermayeli bir şirket olarak faaliyetlerine başlayan Kariyer.net, 25.yılını kutlarken aynı zamanda gerçekleştirdiği “Türkiye’de Kariyer ile Yeteneğin 25. Yılı ve Geleceği” araştırması ile iş gücü piyasasının bugünü ve geleceği hakkında önemli veriler sunuyor. WeConsulting, İşin Olsun, Techcareer.net, Coensio ve PeopleBox gibi markalarıyla işe alım süreçlerine uçtan uca çözümler sunarak İK teknolojileri platformuna dönüşen şirket, ülkemiz istihdam piyasasının nabzını tutuyor. Business Türkiye okuyucuları için sorularımızı yanıtlayan Kariyer.net CEO’su Fatih Uysal, araştırma sonuçlarının yanı sıra istihdam piyasasındaki değişime dair değerlendirmelerini aktarıyor.
Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiğiniz “Türkiye’de Kariyer ile Yeteneğin 25. Yılı ve Geleceği” araştırması ile sektördeki çeyrek asırlık yolculuğunuzun bir portresini sundunuz. Bu portrenin bileşenlerini ve 25 yıllık yolculuğun getirdiklerine dair değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?
Kariyer.net olarak 25. yılımızı kutlamanın gururunu ve heyecanını yaşarken, tamamladığımız çeyrek asırda istihdam piyasasının büyük dönüşümünü de araştırmalarımızla gün yüzüne çıkarmayı hedefledik. Bu doğrultuda 3 büyük araştırma yaptık. “Türkiye’de Kariyer ile Yeteneğin 25 Yılı ve Geleceği”, “Global Yeteneklerin Şifresi” ve “Kariyer.net Ekonomik Etki Analizi” araştırmalarımızın sonuçları iş gücü piyasasının bugünü ve geleceği hakkında önemli sonuçlar görmemizi sağladı. Türkiye’de Kariyer ile Yeteneğin 25 Yılı ve Geleceği araştırmamız ile özellik le günümüz istihdam piyasasında farklı jenerasyonların birlikte çalışmasının etkilerini ele aldık. Kariyerine yeni başlayan yetenekler ile iş hayatında 20-25 seneyi geride bırakan tecrübelilerin, çalışma hayatına bakış, işten beklentiler, iş yapış şekilleri ve ben zer konulardaki yaklaşımlarını masaya yatırdık. Genç yetenekler ile tecrübelileri birbirinden ayıran önemli noktalardan birinin ‘’esneklik’’ olduğunu gördük. Tecrübeli çalışanlar esnek çalışmayı verimlilik odaklı değerlendirirken, genç yetenekler hobileri için istiyor. Kariyerinin ilk yıllarındaki adayların esneklik talebi, ücret, yan haklar ve izinler gibi başlıklara yayılıyor. İstihdam pi yasasındaki en büyük dönüşümlerden biri de çalışanların artık kendilerini işverenlere kıyasla daha güçlü görmesi diyebiliriz. Adaylar, jenerasyon fark etmeksizin çalışacağı firmayı kendilerinin seçebileceğini belirtiyor. Araştırmamızın sonuçları bununla beraber genç yeteneklerin mevcut kurumlarına bağlılıklarının çok yüksek olmadığını ve yakın zamanda iş değiştirmeyi planladığını gösteriyor. Kariyerinin ilk yıllarındaki adayların sadece yüzde 29’u çalıştığı işinden memnun olduğunu söylerken, yüzde 46’sı 1 yıl içinde şirketini değiştirmeyi planladığını ifade ediyor. Mevcut iş yerinde 0-3 yıl deneyimi olanlar genellikle istifa ederek ayrılıyor. Deneyimden bağımsız olarak, iş değiştirenlerin bir önceki şirketinde ortalama 1,8 yıl çalışmasına rağmen hala iş arayışında oldukları görülüyor. Bu durum önümüzdeki süreçte iş gezginliğinin normalleşeceğini ve şirketlerde çalışan devrinin artacağını gösteriyor. Araştırmamızın bir diğer önemli çıktısı ise çalışanların artık daha cesur olduğu yönünde. Son çalıştığı iş yerinden iş bulmadan istifa ederek ayrılan adayların oranı yüz de 67’yi buluyor. Bununla beraber bir çalışanın işten ayrıldıktan sonra ortalama 10 ay içerisinde iş bulabildiğini görüyoruz. Özetlemek gerekirse iş gücü piyasasını işverenin yönlendirdiği döne mi geride bırakıyor, adayların piyasayı şekillendirdiği bir sürece giriyoruz. İşverenlerin sahip olduğu yetenekleri elinde tutmak ve ihtiyaç duyduğu nitelikli çalışanları kazanmak adına daha proaktif olması gerekecek diyebiliriz. Aynı zamanda iş gezginliğinin tamamen önüne geçemeyecek olmalarını da düşünerek şirketlerin pasif aday havuzu oluşturmaları önemli çözümlerden biri haline gelecek.
İstihdama olan katkınızı ölçmek için “Kariyer.net Ekonomik Etki Analizi’’ sonuçlarını paylaştınız. Bu kapsamda, araştırmada öne çıkan bulgulara ve sonuçlara dair değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?
Kariyer.net olarak kuruluşumuz, 1999’da 2 mühendisin gazetelerdeki iş ilanlarını dijital ortama taşıma hayaline dayanıyor. Bugün ise 500’den fazla çalışanı olan, WeConsulting, İşin Olsun, Techcareer.net, Coensio ve PeopleBox gibi markalarımızla işe alım süreçlerine uçtan uca çözümler sunan İK teknolojileri platformuna dönüştük. Hatta bu dönüşüm yolculuğumuz dünyanın en prestijli işletme okullarından olan Harvard Business School’un (HBS) da dikkatini çekti ve bizim hikayemizi bir vaka çalışmasına dönüştürmek istediler. Türkiye’den çıkmış, yüzde 100 Türk sermayeli bir şirket olarak dünyanın önde gelen üniversitelerinden birinde hikayemizin vaka analizi olmasının verdiği mutluluğu ve gururu yaşıyoruz. Türkiye ekonomisine katkımızı bağımsız araştırma şirketi Politika Analiz Laboratuvarı (PAL) tarafından yürütülen araştırma ile orta ya koymak istedik. Eylül 2023 – Ocak 2024 döneminde PAL’in çalışması çerçevesinde Türkiye iş gücü piyasasını ilgilendiren kamuya açık veriler analiz edildi. İşverenler, iş arayanlar ve işe yerleşenleri kapsayan toplam 9 bin katılımcıyla 5 farklı anket gerçekleştirildi. Araştırma sonucunda Kariyer.net olarak, 2021 2023 döneminde her yıl ortalama 1,9 milyon kişinin işe yerleşmesine doğrudan katkı sağladığımız ortaya çıktı. Dolaylı etkilerle birlikte analiz edilen dönemde ise yılda yaklaşık 4,7 milyon kişinin işe yerleşmesine aracı olduğumuzu gördük. Bu sonuçlar Kariyer.net platformlarının iş arayanlar ve işverenler için önemli bir araç olduğunu ve Türkiye iş gücü piyasasında sahip olduğu geniş etkiyi gösteriyor.
Değerli okuyucumuz,
Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.