TEKNOLOJİ PAZARININ OYUN KURUCUSU

Ürettiğimiz sistemler sayesinde çiftçilerimizin ürünleri ülkemizde dünya standartlarına uygun olarak işlenebilecek ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlanabilecek.
1978 yılında, İbrahim Polat tarafından “hayallerine sahip çıkarak” kurulan şirket, bugün geldiği noktada, vizyonuyla büyüyor. Global anlamda ilk 5 arasında yer almak isteyen şirketin hedefleri de en az hayalleri kadar büyük. Bu anlamda birçok tesise, fabrikaya ve üretime imza atan firma Ar-Ge çalışmalarını çok önemsiyor. Bugüne ve gelecek kuşaklara karşı sorumluluklarını yerine getirerek, nesilden nesile bilinen bir şirket olma yolunda sağlam adımlarla ilerliyorlar. Polat Makina CEO’su Volkan Polat, kullandıkları teknolojiden gelecek dönem planlarına kadar Polat Makina’yı ve sektördeki rollerini bizlerle paylaştı.

1978 yılında amcanız İbrahim Polat tarafından kurulan Polat Makina, başarılarıyla bugünlere büyüyerek gelmiş bir aile şirketi. Şirketinizin kuruluş öyküsünü bizlerle paylaşır mısınız?
Polat Makina, 1978 yılında 4,5 m²’lik küçük bir atölyede soğuk demire can verirken başladı. Amcam İbrahim Polat, “Benim hayallerim var” diyerek Polat Makina’yı kuruyor. 1993 yılında tüzel kişilik kazanan şirketimiz, 1994 yılından itibaren “Polat Makina Sanayi A.Ş.” unvanını alarak yoluna devam ediyor. 2001 yılında, Polat Tarım örnek tesis olarak kurulurken aynı zamanda AR-GE merkezimiz olarak da hizmet veriyor. Bizim şirket olarak ilk doğuşumuz zeytinyağı ile başlıyor ve bugünlere kadar geliyoruz. Birçok alanda aktif bir şekilde çalışıyoruz ve ürünlerimizi 32 ülkeye ihraç ediyoruz. Önümüzdeki süreçte de, yeni projeler ve yatırımlarla daha da büyümeyi hedefliyoruz.

Polat Makina’nın birçok başarılı projenin altında imzası var. Dünyada santrifüj teknolojisi üreten 10 firmadan biri olduğunuzu biliyoruz. Ayrıca Ar-Ge yatırımlarınız da firmanız için çok önemli noktalarda. Bu konularda, mühendislik ve proje anlamında yapılan çalışmalarınız nelerdir? Şirket olarak hedeflediğiniz noktalardan bahseder misiniz?

Polat Makina, inovasyon yatırımlarına önem veren bir şirket. 721. Ar-Ge merkezi olarak aktif bir şekilde faaliyetlere devam ediyoruz. Santrifüj, dünya çapında mühendislik ve bilgi birikimi isteyen bir sektördür. Bu konuda ağırlığımızı, tecrübeli insan kaynağına aktif olarak harcayarak yabancı ve tecrü beli mühendisleri transfer ediyoruz. Yurt dışı bazlı Ar-Ge merkezlerini çoğaltıp sektördeki tecrübemizi ikiye katlayarak ilerliyoruz. Santrifüj bakıldığında risk olarak en üst seviye sıralamasına girebilecek bir ürün grubudur. Bir F16 Jet uçağının yarattığı G kuvvetinin 8-10 katı kadar daha fazla G kuvveti üreterek seperasyon yapan ürünler olduğu için simülasyon yatırımlarına da oldukça önem veriyoruz. Şirket olarak; tesis kurulumuna, mühendisliğine ve proje yönetimine yatkın ve tecrübeli ekipler kurmak ilk önceliğimiz. Gerek gıda gerekse endüstriyel ve/veya petrol sanayisinden dev tesisler ortaya çıkaran bir firma haline gelmek istiyoruz. Yaklaşık 35 kişilik Ar-Ge ekibimiz ile altyapıların kurulumlarına başladık. Türkiye’de tek A’dan Z’ye tesis kurabilen kabiliyete ulaşmak en önemli hedefimiz.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.