BARSELONA’DAN MERHABA

Yazımda, dört günlük Barselona seyahatimden kısa gezi notları ve yeme içme önerilerinden bahsedeceğim. Barselona deyince akla eğlence, daracık sokaklar, tapas barlar, Picasso, Messi, onlarca şey gelebilir. Bende bıraktığı en dikkat çekici nokta ise Gaudi’nin eserleri oldu. Bence şehri turizm cennetine çeviren kesinlikle Gaudi’nin eserleri.

Şanslıydım ki mart ayında gitmeme rağmen şehir sıcak ve günlerimiz yağmursuz geçti. Havası suyu ülkemizin batı kesimine benziyor. Dolayısıyla üşümemek, sokaklarda kaybola kaybola, kendinizi toplu taşımaya kapatmadan sokakları yürüyerek gezmek istiyorsanız, seyahatinizi gerçekleştirebileceğiniz ayları ülkemizin batı kesimindeki şehirleri göz önünde bulundurarak belirleyebilirsiniz.

Başkenti Madrid olan İspanya 17 özerk bölgeye ve iki özerk şehre ayrılmıştır. Barselona, İspanya’ya bağlı İber Yarımadası’nın kuzeydoğusun- da yer alan Katalonya özerk bölgesinin başkentidir. Barselona’ya seyahat için Schengen (Şengen) vizenizin olması gerekiyor. Ülkenin resmi dili İspanyolca ama İspanya’da çeşitli bölgelerde Katalanca, Baskça, Galiçyaca gibi diller de konuşuluyor. Katalanların bağımsızlık referandumu ile gündeme gelen Barselona’da da halk, İspanyolca’nın yanında Katalanca konuşuyor. Turistik bir şehir olduğu için İngilizce bilen insan sayısı da oldukça fazla, İngilizce biliyorsanız dil konusunda sıkıntı yaşayacağınız düşünmüyorum. Avrupa Birliği üyesi olan İspanya’nın para birimi ise Euro’dur.

Diğer Avrupa şehirlerinde görmeye alışık olduğumuzun aksine İspanyollar pardon hemen düzeltiyorum “Katalanlar” oldukça yardımsever ve sıcak insanlar. Lokaller kendilerinin İspanyol olarak anılmasından oldukça rahatsız. Konuşmalarımızda Katalan olduklarının üstünü çiziyorlar. Geçtiğimiz yıllarda ülkemiz basınında da yer alan haberlerde Katalanların İspanyol Hükümetine karşı bağımsızlık taleplerine ve mücadelelerine denk gelmişsinizdir. Katalanlar; anayasada kendilerine “millet” statüsü verilmesini istediler. Ayrıca limanlarını işletmek, vergi toplamak ve bu vergileri istedikleri gibi kullanma haklarını talep ettiler. Katalanlar özerk yönetim parlamentosunda yapılan gizli oylamayla tek taraflı bağımsızlık kararı almış olsalar da İspanya hükümeti bu kararı yasa dışı ilan etmiştir.

YEME İÇME ÖNERİLERİ

3 gece 4 gün boyunca öğle, akşam ve atıştırmalıkları düşünürsek çok fazla tapas bar, cafe ve restoranda farklı lezzetler tatma imkanım oldu. Bu deneyimlerime dayanarak, gittiğinizde hayal kırıklığına uğramayacağınız birkaç yer tavsiye edebilirim.

7 Portes

İyi bir Paella yemek için doğru adres. Rezervasyon yaptırmanızı öneririm. Mekan, Port bölgesine doğru ilerlediğinizde, Paseo Isabel II adlı pasajda yer alıyor.

El Xampanyet

Ayak üstü atıştırma için tapaslar ideal, fiyatlar uygun. El Born’da Picasso Müzesi’ne çok yakın.

Ciudad Condal

Evet, çok turistik ama garanti. Karidesli tapasları özellikle tavsiye ederim. Katalunya Caddesinde.

Chök

Tatlı diyorum, tuzlu karamelli browni diyorum susuyorum. Tatlı sevenler burayı atlamayın. İspanya’da tatlı denince akla Churros gelse de ben ortalama bir lezzet olarak buluyorum, denk geldiğiniz bir yerde tadına bakabilirsiniz.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.