“ÇALIŞANLARIN GELECEĞİ: İŞ DÜNYASININ VAZGEÇİLMEZLİK KRİTERLERİ”

Günümüz ekonomik koşulları sebebiyle maaşlar, kazanç artışı her zamankinden daha fazla konuşulur hale geldi. İşveren markasını oluşturan özellikler arasında çalışana verilen değer, liderlik yaklaşımları, uluslararası kariyer imkanları, eğitim fırsatları, dinamik kurum kültürü kadar şüphesiz yeni jenerasyona sunulan cazip maaş artışları ve çeşitli prim sistemleri de var. Gençler için basamakları hızlı çıkmak, hedefe bir an önce ulaşmak önemli. Tam da bu noktada beyaz yakalının nasıl ve ne zaman gerçek ten para kazanmaya başladığına değinmek istiyorum.

Genç arkadaşlarla çeşitli fırsatlarda bir araya geldiğimizde hep aynı şeyi söylüyorum. Para kısa vadede motivasyonunuzu yükseltebilir fakat uzun vadede keyif aldığınız işi yapmak sizi daha fazla mutlu edecek. Siz bir maaş bordrosundan çok daha fazlasını barındırıyorsunuz. Bu yüzden kariyerin başında ücrete değil, şirketteki kariyer olanaklarına, gelişim ve eğitim fırsatlarına, kiminle çalışıldığına, yer alınan projelere odaklanmayı önemsiyorum. Ancak her şirkette bir maaş politikası olsa da bazı kişilerin daha fazla ve daha hızlı ödüllendirildiğini unutmamak gerekiyor. Bu kişiler, şirketin kritik çalışanları.

İnsan kaynaklarının önemli metriklerinden biri de çalışan devir oranı. Bu, kendi isteğiyle ayrılan çalışanlar ve işten çıkarılanlar olmak üzere genelde iki kırılımda takip edilir ve bu rakamın yüksekliği şirkete pahalıya mal olur. Kritik çalışanların ayrılmasının şirkete maliyeti ise oldukça yüksek. Peki kritik çalışan kime denir? Kritik çalışan kuruma katma değeri yüksek işler yapan, ayrılması durumunda yedeklenmesi zaman alan ve maliyet yaratan çalışanlar. Öyleyse kritik öneme sahip bir çalışan olmak için nelere ihtiyaç var? İş dünyasında herkes çalışan ordusunun bir parçası. Görevlerini yapmaya, kendisine verilen hedeflere ulaşmaya çalışıyor. Ancak sadece bazıları şirketleri için “vazgeçilmez!”. Peki bu kişiler kim? Onları vazgeçilmez yapan özellikleri ne? Nelere dikkat ederseniz vazgeçilmez olma yolunda aşama kaydedebilirsiniz?

Her şeyden önce alanınızda yeterli eğitim ve deneyime sahip olmanız önemli. Bu sayede daha değerli hizmetler sunabilir siniz. Mevcut kurallara uymak yerine daha fazla araştırma yapmak, öğrenmeye çalışmak, fark yaratmak, bilginizi yararlı işlerde kullanmak, iyi iletişim becerilerine sahip olmak, sürekli olarak kendini geliştirmek ve yeniliklere ayak uydurmak, teknolojik gelişmeleri takip etmek, profesyonel tutum, liderlik becerilerine sahip olmak ve aynı zamanda iş birliği içinde çalışarak takımın da hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak, karmaşık sorunları çözmek için analitik ve eleştirel düşünme becerilerine sahip olmak, iş disiplininin olması ve iyi bir zaman yönetimi yapabilmek, en önemli göstergelerden biri olan dürüstlük ve güvenilirlikten ödün vermemek böyle ce iş yerindeki ilişkilerin sağlam temellere dayanmasını sağlamak, isteyerek ya da istemeyerek dahil olduğumuz küçük dedikodulardan vazgeçmek, zaman zaman kendi alanınızın dışında bile olsa yardım gerektiğini gördüğünüzde talep edilmeden yardım etmek, fazladan bazı küçük işleri alabilmeye istekli olduğunuzu göstermek, ihtiyacınız olduğunda destek almak için iyi bir fırsat yaratır. İş yerinde vazgeçilmez olmak için yöneticinin her söylediğini onaylamanızın bir faydası var mı derseniz yok. Ama her dediğine muhalefet etmenin de bir anlamı yok. Bilmeniz gereken, uygun zamanda yapıcı eleştiri dilini kullanmayı öğrenmek. Yani planlanmamış aksi bir olay karşısında yalnızca durumdan şikayet etmek değil, o olumsuzluğun nasıl üstesinden gelinebileceğine dair mantıklı bir fikir ileri sürebilmek. Bu şekilde işinize katkıda bulunabileceğiniz gibi işin geleceği açısından da kendinizi sorumlu tuttuğunuzu gösterirsiniz. Böyle bir tutum her zaman kazanır.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.