Müşterilerinin iletişim altyapısını yeni- den tasarlayıp projelendirerek ya da mevcut yapılarını güçlendirip sorunsuz bir ağ yapısını sağlayarak katma değe- ri artırmak için hizmet verme misyonuyla hareket eden Dukasim; orta ve büyük ölçekli kurumsal fir- malara haberleşme, iletişim ve güvenlik sistemleri konusunda uçtan uca ihtiyaçları karşılayacak her türlü ürün tedariği ve projelendirmesinde çözüm sağlıyor. Projelendirme aşamasından başlayarak işin teslimine kadar kapsamlı bir çalışma yapan şirket; müşterilerine her zaman en güvenli hizmeti verme- yi amaçlıyor. Yönetilebilir ve izlenebilir sistemlerle müşterilerinin hayatlarını kolaylaştırmayı hedefle- yen Dukasim’in Kurucu Ortağı Halil Duran soru- larımızı yanıtladı.

Teknoloji ve dönüşüm konusunda uçtan uca hiz- met veren bir şirketsiniz. Pandemi ve dijitalleşme etkileriyle geçen 2021 yılı değerlendirmelerinizi alabilir miyiz? Dukasim olarak söz konusu yılda hedeflerinizde geldiğiniz nokta nedir?

Yaşanan süreçlerle birlikte, teknoloji ve dönüşüm çok hızlı gelişen, her an takip etmemiz gereken bir konu haline geldi. Pandemiyle birlikte tüm dünya- da çok farklı talepler oluşmuş durumda. Değişen yaşam koşulları ve tüketici ihtiyaçları da bu talep- leri yönlendiriyor. Bizler de bu taleplerin teknoloji kısmında, tüm yenilikleri ve ihtiyaçları karşılayacak çözümlerle yer alıyoruz. Dukasim son beş yıldır hedeflerini gerçekleştirip büyümekte olan bir şir- ket. Uzaktan çalışmanın hayatımıza girmesi ve 7/24 kesintisiz destek alan müşterilerimizin artmasıyla birlikte, pandemi sürecinde şirketimizin personel sayısında %30’luk bir artış oldu. Pandemi birçok firmayı olumsuz etkilerken, Dukasim, bu süreçten güçlenerek çıkmıştır. Bundan sonrasında da çözümlerimizle müşterilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.

Dijital dönüşüm süreçlerle birlikte hızlanırken, şirketlerin de ihtiyaçları bu hıza paralel oranda değişip dönüşmeye başladı. Şirket olarak bu süreçte öne çıkan çalışmalarınız neler oldu? Değişen ihtiyaçlara nasıl çözümler geliştirdiniz?

Teknolojinin çok hızlı gelişmesi ve söylediğiniz gibi bu hıza paralel oranda değişip dönüşmesiyle birlikte, güvenlik açıkları ve siber saldırılarda da artış ortaya çıktı. Biz Dukasim olarak önce güvenlik diyerek, müşterilerimize her zaman en güvenli hizmeti vermeyi amaçlıyoruz. Sonrasında ise yönetilebilir, izlenebilir sistemlerle müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Teknoloji yatırımlarının artmasıyla birlikte sistemlerin takip edilmesi, yönetilmesi, veri analizi gibi konular; IT departmanı açısından yönetilmesi zor ve çok zaman alır hale gelmiş durumda. Bilgi işlem hizmetleri saatlerce hatta günlerce sürebiliyor. Bunların oluşturduğu maliyetleri en aza indirerek müşterilerimizin ihtiyaçlarının gerçekte neler içerdiğini, bu ihtiyaçlara yönelik doğru çözümün hangisi olduğunu, yaptığımız detaylı keşif ve görüşmeler sonrasında belirliyoruz. IT departmanına mümkün olduğunca az iş yükü bırakmak için sanallaştırma ve bulut çözümleri sağlamaktayız. Tüm uygulama faaliyetlerimizde sürekli iyileştirmeyi sağlayarak, olası sorunları ve riskleri bertaraf ediyoruz.

Yaşanan dijital dönüşüm süreçlerini ve yeni nesil teknolojilere karşı şirketlerin yaklaşımlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizin şirket olarak bu anlamda, dijitalleşmeyle ilgili devam eden süreçte hedef ve projeleriniz nelerdir?

Geçtiğimiz yıllara göre yöneticiler dijitalleşmeye daha pozitif bakıyorlar. Dijitalleşme sayesinde, elde ettikleri somut verileri analiz etme fırsatı buluyorlar. Firmalarının verimliliğini ölçebiliyorlar. Bunun dışında, tüm sistemi takip edebiliyorlar ve anlık olarak kâr ya da zararlarını gözlemleyebiliyorlar. Dukasim olarak bizim projelerimizde şu an için en yoğun şekilde çalıştığımız alanlar ise tamamen bu sürece paralel olarak ilerliyor. Dijitalleşme ve siber güvenlik, bulut çözümleri, nesnelerin interneti ve akıllı otomasyon sistemleri, veri analizi, yapay zeka alanları gündemimizde.

Enerji sektöründen eğitime kadar birçok alanda çözüm ortaklığı yapan bir şirket olarak; sektör bazında yaptığınız uygulamalar nelerdir? Dijital dönüşümde size göre başı çeken sektörler hangileri oldu?

Dijital dönüşüm tüm sektörlerin çalışma şekillerini değiştirdi. Bankacılık, sigorta, üretim, lojistik, enerji ve tarım dijital dönüşümde başı çeken sektörler arasında yer aldı. Sektörel anlamda yaptığımız uygulamaları ise şu şekilde sayabiliriz; çağrı merkezi, üretim, depolama ve lojistikte IoT kullanımıyla birlikte kablosuz ağ sistemleri kurulumları. Bu anlamda hizmetlerimiz, sektöre göre şekilleniyor. Örneğin, enerji sektöründe, dijitalleşmeyle birlikte çağrı merkezi ile uzaktan hizmet zorunlu hale geldi. Anlık 500 personel ile çağrı merkezi hizmeti veren müşterilerimiz olduğu gibi üretim sektöründe de tüm şubeleri ve üretim tesislerini tek noktadan yönetim, izleme, analiz, video konferans altyapılarını kurduğumuz müşterilerimiz de mevcut. Her sektör dijital dönüşümden kendi çerçevesinde etkilenirken, biz de bu çerçeve içindeki ihtiyaçlara göre çözüm üretiyoruz.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.