Ülkemizin önde gelen bankalarından biri olan Akbank, kurulduğu 1948 yılından bu yana Türkiye’yi geleceğe taşıyan öncü banka konumunu başarıyla sürdürüyor. Yenilikçi finansal çözümleri ve güvenilirliği ile tüm paydaşları için kalıcı ve yüksek değerler yaratan Ak- bank; günümüzde sürdürülebilir ekonomi için gerçekleştir- diği faaliyetleriyle dikkat çekiyor. Türkiye’de bir ilk olan pro- jeleriyle bu konuda aksiyon alan Akbank; 2025 yılına kadar, operasyonel emisyonları sıfırlayarak karbon-nötr banka ol- mayı hedefliyor. Bankaların iklim değişikliği ve fırsat eşitsiz- liği gibi tüm dünyayı etkileyen sorunların çözüme ulaşma- sında önemli bir rolü olduğunu belirten Akbank Yatırımcı İlişkileri ve Sürdürülebilirlik Bölüm Başkanı Ebru Güvenir sorularımızı yanıtladı.

Sürdürülebilirlik adına gerçekleştirilen projelerin en bü- yük tetikleyicisi finansal kuruluşlar. Bu anlamda finans- manını yürüttüğünüz projeler, ürün ve hizmetler neler- dir?

Türkiye’nin ekonomik gelişimine katkı sağlayan, dönüşüm hikâyesinde kolaylaştırıcı rol oynayan öncü kurumlardan bir tanesiyiz. Ülkemizin sürdürülebilir ekonomiye geçiş yolcu- luğunda da gerekli finansmanı sağlayarak katma değer ya- ratmak istiyoruz. 2030 yılına kadar 200 milyar TL hedefini de bu bakış açısıyla oluşturduk. Türkiye’de sürdürülebilir fi- nansman konusunda uzun vadeli taahhüt veren ilk mevduat bankası olduk. Hedeflerimizi aksiyona dökmek oldukça önemli. Son dö- nemde bu alanda geliştirdiğimiz yenilikçi ürünlerden bir tanesi; “Yeşil Dış Ticaret Paketi.” Sürdürülebilirliği iş yapış biçimlerinde önceliklendiren dış ticaret müşterilerimiz için tasarladığımız bu ürün, Türkiye’de bir ilk. Böylece, hem çev- reye hem de dış ticaret müşterilerimize destek olduk. Ayrı- ca yine son dönemde, “Mavi Finansman Ürün Paketi” adı altında yenilikçi bir ürün geliştirdik. Bu ürün sürdürülebilir turizmin geliştirilmesi, deniz turizmi, liman ve denizcilik faaliyetlerinde çevresel ayak izinin azaltılmasına yönelik. Bu projemiz de Türkiye’de bir ilk. Bunlara ek olarak, Çev- re Dostu Taşıt kredisi, Çatı Güneş Enerjisi Santrali yatırım kredisi gibi farklı sektörlerde karbon ayak izini azaltmak için ürünlerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Sürdürülebilir fi- nansman ürünleriyle ülkemizin yeşil ekonomiye geçiş süre- cini desteklerken, bu alanda öncü borçlanma işlemlerine de imza atıyoruz. 2020 yılının başından beri farklı ve öncü ESG temalı işlemlerimiz ile 2 milyar dolardan fazla sürdürülebi- lir fonlama sağladık. Böylece 2021 yılı için %30 olan toplam borçlanma içindeki sürdürülebilir finansmana dayalı borç- lanma hedefimizi de aştık. Bu oran, üçüncü çeyrek itibarıyla %40’a ulaştı. 2021 yılında ayrıca, hem dış borçlanma işlemle- rimizde yol gösterici olması hem de hangi ürün ve hizmetin “sürdürülebilir finansman” kategorisinde olduğunun şeffaf bir şekilde takip edilmesi için “sürdürülebilir finansman çerçevesi” oluşturduk. “Akbank Yatırım Hizmetleri” çatı- sı altında çeşitli sürdürülebilir yatırım ürünleri sunuyoruz. 2021’de iki fonla bu konuya giriş yaptık; Ak Portföy Sağlık Sektörü Yabancı Hisse Senedi Fonu ve Ak Portföy Alternatif Enerji Yabancı Hisse Senedi Fonu. Bu iki fonumuz için 2021 yıl sonu itibarıyla hedeflediğimiz 1 milyar TL bakiyenin üze- rine çıkarak 2,5 milyar TL’nin üzerinde hacme ulaştık.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.