”AMACIMIZ SORUMLU ÜRETİM VE TÜKETİMİ DESTEKLEYECEK PROJELER GELİŞTİRMEK”

Teknolojisi ve üretim gücüyle sürdürülebilir bir gelecek için çalışan ülkemizin köklü markalarından Arçelik, “Enerjiniz İyi Olsun” mottosuyla başlattığı atılımla Türkiye’nin yenilenebilir enerji dönüşümüne büyük katkılar sunuyor. Geçtiğimiz yıl yapay zeka destekli ilk otonom çamaşır makinesi Arçelik Neo’yu pazara sunan şirket, söz konusu teknolojiyi kullanarak pratik çözümler sunan teknolojiler geliştirmek üzerine çalışıyor. Business Türkiye okuyucuları için sorularımızı yanıtlayan Arçelik Türkiye Pazarlama Direktörü Mehmet Tüfekçi, yenilenebilir enerji alanındaki çalışmaları ve hedefleri hakkında bilgileri bizlerle paylaşıyor.

Türkiye’de 15’inci kez üst üste beyaz eşya kategorisinin Lovemark’ı seçilen Arçelik’e bu başarıyı getiren faktörleri sizden dinleyebilir miyiz?

Arçelik olarak kalite, sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve mükemmel müşteri deneyimi ekseninde şekillendirdiğimiz stratejimiz sektördeki başarımızın temelini oluşturuyor. Müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentilerini yakından takip ediyor, hedeflerimizi sürekli güncelleyerek hep daha iyisine ulaşmak için çalışıyoruz. Gezegenimizin kaynaklarını en verimli şekilde kullanarak, müşterilerimize kalite ekseninde şekillendirdiğimiz sürdürülebilir ve inovatif teknolojiler sunmaya odaklanıyoruz. Güçlü Ar-Ge’mizle müşterilerimiz ve çevre için fayda sağlayabilecek, yapay zeka gibi yenilikçi teknolojilerden yararlanıyoruz.

Sürdürülebilir yeni ürün ve teknolojiler kapsamında çamaşır makinesine yapay zekayı entegre ederek geliştirdiğiniz ürününüz hakkında bilgileri ve bu bağlamda yer alan hedef projelerinizi anlatır mısınız?

2023 yılında pazara sunduğumuz yapay zeka destekli ilk otonom çamaşır makinemiz Arçelik Neo’yu da bu yaklaşımla geliştirdik. Entegre akıllı sensörler ile kumaşın türü, kirlilik seviyesi ve yük miktarını tespit eden Neo, yapay zeka destekli Optimix özelliği sayesinde en doğru yıkama adımlarını kendisi belirliyor. Ağırlığının yüzde 24’ü geri dönüştürülmüş malzemeden oluşan Neo, yaşam döngüsü boyunca karbon ayak izini yüzde 32 oranında azaltıyor. Yapay zekayı ürünlerimizin yanı sıra üretim süreçlerimize de entegre ediyoruz. Yapay zeka konusunda Avrupa Birliği destekli Ufuk Avrupa programında çok ortaklı yürüttüğümüz birçok projemiz var. Ecofact projemiz ile yapay zeka uygulamasıyla üretimin her aşamasından toplanan verileri işleyerek olabilecek en yüksek seviyede enerji ve kaynak verimliliğini elde etmeyi amaçlıyoruz. MAASive projemiz ile yapay zeka algoritmaları ile tedarikçi ve GPS verileri kullanılarak ana üretim planlama ile çizelgelemenin ve tedarik zinciri kara yolu rotalarının optimize edilmesini içeren bir “dijital ikizin” oluşturulması üzerine çalışıyoruz. Fortis projemizle ise AGV’lerin üzerine ve fabrikayı gören noktalara yerleştirilecek kameralar aracılığıyla yapay zeka tabanlı görüntü işleme ile obje tanıma ve rota çizme hedefleniyor.

Arçelik, sağlıklı beslenme pazarını dönüştüren yeni ürünü yoğurt makinesi “Tadı Var”ın özelliklerini ve detaylarını anlatır mısınız?

Geleneksel lezzetimiz yoğurt, Türk sofra kültürü için önemli bir değer. Arçelik olarak kendi dokunuşlarıyla sağlıklı, hızlı ve pratik şekilde ev yapımı yoğurt hazırlamak isteyen müşterilerimiz için köklü Ar-Ge’mizi devreye aldık ve “Tadı Var” ile sektöre öncülük ederek, sağlıklı beslenme pazarını dönüştürecek yepyeni bir inovasyona imza attık. Yeni nesil yoğurt makinemiz “Tadı Var” ile müşterilerimiz geleneksel yoğurdun yanı sıra probiyotik ve süzme yoğurt hazırlayabiliyor, kefir yapılabiliyorlar. Cihaz, probiyotik maya kullanılarak elde mayalamaya göre 6 kata kadar daha fazla probiyotik içeren yoğurt yapma imkanı sunuyor. Lezzet sensörü ile kullanıcılar tatlı, normal ve ekşi olmak üzere kendi damak tatlarına uygun yoğurt hazırlayabiliyor. Tadı Var, uzaktan akıllı kontrol uygulamamız HomeWhiz ile entegre olarak çalışıyor.

Sürdürülebilirlik hedefleriniz doğrultusunda yeşil dönüşüm yolculuğunuzu oluşturan temel stratejiler neler?

Dört ana eksene sahip bir stratejimiz var: Kalite, sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve mükemmel müşteri deneyimi. İlk önceliğimiz, müşterilerimiz için değer yaratmak ve beklentilerine en yüksek kalitede ürün/teknoloji ve hizmetlerle yanıt vermek. Köklü Ar-Ge’mizi kullanarak müşterilerimizin değişen ihtiyaçlarına uygun ürün ve hizmetler geliştiriyoruz. Sürdürülebilirlik ve fayda odaklı bir yaklaşımı takip ediyoruz. Hedefimiz, sürdürülebilir büyüme sağlamak ve tasarladığımız yeniliklerle tüketicilerimizin hayatlarını iyileştirerek sektörümüze öncülük etmek. Sorumlu üretim ve tüketimi destekleyecek ürün, teknoloji, servis ve projeler geliştirmeyi ve bu konudaki farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz.

2030’a kadar tüm üretim tesislerinizde yüzde 100 yeşil elektrik kullanma hedefiniz doğrultusunda yenilenebilir enerji alanındaki çalışmalarınızı öğrenebilir miyiz?

Türkiye’de Ankara, Eskişehir, Tekirdağ, Bolu ve Manisa işletmeleri ile Tayland, Güney Afrika, Romanya ve Pakistan’daki üretim tesislerimizin çatılarında kurulu güneş santralleri ile GES kurulu gücümüzü 20,3 MW’a çıkarttık. Amacımız, kurulu bu güneş enerjisi santrallerimiz ile yıllık 24 milyon kWh’lik elektrik üretimi gerçekleştirirken, 11 bin 014 ton CO² sera gazı emisyonunu önlemek. Ayrıca Aksaray, Kayseri ve Nevşehir bölgelerindeki marjinal tarım arazilerine toplam 55 MWp kurulu gücünde Güneş Enerji Santrali (GES) kurmayı hedefliyoruz. Toplam 59,6 hektarlık alanda yaklaşık 100 bin adet güneş panelinden oluşacak santrallerde yıllık 93 milyon kWh elektrik üretimi öngörüyoruz. Bu üç arazi GES projesi ile Türkiye işletmelerimizin elektrik ihtiyacının yüzde 45’ini karşılamayı, tamamlanan ve planlanan çatı GES projelerimiz de eklendiğinde Türkiye’deki toplam GES kurulu gücümüzü 82 MW’a çıkarmayı ve Türkiye’deki işletmelerimizin elektrik ihtiyacının yüzde 61’ini öz tüketime yönelik güneş enerjisi santrallerinden karşılamayı hedefliyoruz.

2023’te “Enerjiniz İyi Olsun” diyerek tüm Türkiye’ye yayılan yenilenebilir enerji dönüşümü hamlesini hayata geçiren Arçelik’in çalışmalarına dair bilgileri sizden alabilir miyiz? Hedefleriniz neler?

2023 yılında Türkiye’deki yenilenebilir enerji dönüşümüne ivme kazandıracak stratejik bir adımla İstanbul ve Ankara’da tam kapasite yerli güneş paneli üretimine başladık. Tesislerimiz toplamda yıllık 600 MW değerinde güneş paneli üretim kapasitesine sahip. Aynı yıl içinde yenilenebilir enerjiye yönelik ürün/hizmetlerimize enerji depolama sistemleri, inverter, ısı pompası ve elektrikli araç şarj cihazını da ekledik. All-in-one enerji depolama sistemlerimiz ile tüketiciler güvenilir ve uzun ömürlü lityum demir fosfat bataryaları ister şebekeden ister solar panellerden şarj edebiliyor. Solar UPS’lerimiz elektrik kesintisi anında devreye girerek cihazların kesintisiz olarak çalışmasını sağlıyor. Isı pompalarımız evlerde hem ısıtma ve hem de soğutma ihtiyacını karşılıyor. Arçelik Inverter’lar, güneşten üretilen DC (doğru akım) elektriği, AC (alternatif akım) elektriğe dönüştürüp düzenleyerek güvenli bir kullanım sağlıyor. 7,4 kW ve 22 kW kapasiteli Arçelik by WAT Elektrikli Araç Şarj Cihazları sadece tüketicilerin karbon ayak izini azaltmakla kalmıyor, fosil yakıt masrafını ortadan kaldırarak bütçelerinde tasarruf sağlıyor. “Enerjiniz İyi Olsun” diyerek başlattığımız bu atılımla yenilenebilir enerji dönüşümünü gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Hedefimiz, 2050 yılına kadar tüm operasyonlarımızda net sıfır emisyona ulaşmak.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.