”HAVACILIK ENDÜSTRİNİN İLERLEMESİNİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKLE DESTEKLİYORUZ”

Müşterilerine veri analitiği ve uçuş operasyonları ile ilgili çözümler ve yenilikçi yaklaşımlar geliştiren Keyvan Havacılık, misyonu doğrultusunda deneyimli ekibi tarafından analiz edilen, içeriği tümüyle güvenilir tüm dünya havacılık ve seyrüsefer verisini üretip sunuyor. Uluslararası havacılık arenasında Türkiye’nin en önemli markalarından biri olma yolunda emin adımlarla ilerleyen şirket, çevre dostu uçuş operasyonlarına yönelik çözümleriyle sektörün geleceğine yön veriyor. Business Türkiye okuyucuları için sorularımızı yanıtlayan Keyvan Havacılık Kurucusu ve CEO’su Mehmet Keyvan, havacılık endüstrisinin geleceğine ve veri tabanı hizmetlerine dair değerlendirmelerini aktarıyor.

Sektörün geleceğe yönelik evrimini nasıl değerlendiriyorsunuz? Özellikle teknolojik gelişmeler sektörü nasıl etkiliyor ve etkileyecek?

Çoğu sektörde olduğu gibi dijitalleşme, havacılık sektörünün ilerlemesinde, daha bağlantılı ve verimli bir operasyon geleceğinin sağlanmasında öncü rol oynuyor. Dijitalleşme, sektörün büyümesini desteklemek ve işletmelerin gelişmekte olan teknolojilerden ve yenilikçi dijital çözümlerden tam olarak yararlanmasına yardımcı olmak için sektördeki tüm paydaşlar tarafından benimsenmesi gereken kolektif bir çaba gerektiriyor. Dijital havalimanları olmadan dijital hava yollarına veya diğer sektör paydaşlarıyla bağlantılı olmayan dijital havalimanlarına sahip olmak yolculara sürdürülebilir bir çözüm sunmaz. Hava yolları, havalimanları, rezervasyon acenteleri, veri sağlayıcıları ve havacılık otoriteleri arasında veri bağlantıları kurmak her bir paydaşın verimli şekilde çalışmasına katkıda bulunacak. Sektörün yapısal dönüşümünü hızlandıran teknolojik gelişmeler, teknolojik yazılım araçları, yapay zeka uygulamaları ve otomasyon havacılık sektöründe operasyonel verimliliği artırarak standartları yükseltecek, müşteri deneyimi ve sürdürülebilir uygulamalara kadar geniş bir yelpazede katkı sunacak.

Keyvan olarak, geleceğin havacılık sektörünü şekillendirmede nasıl bir rol üstleniyorsunuz? Geleceğe dair yaratıcı çözümler üretmek adına çalışmalarınızı anlatır mısınız?

Havacılık sektörü, sürekli gelişen teknoloji ve artan taleplerle birlikte kendini yenilemek zorunda. Sektörde alanında lider, yenilikçi ve öncü şirket olarak, hızla gelişen havacılık ve uzay endüstrisi ortamına ayak uydurmaya, endüstrinin ilerlemesini destekleyerek dijitalleşme ve sürdürülebilirlik adına sürekli daha iyisini, daha yeni teknolojiler ve ürünler geliştirmeye odaklıyız. Bu düşünceyle şirketimiz, önümüzdeki yıllarda drone ve İHA pazarlarında öngörülen büyümeyi karşılamak adına ileriye dönük bir çözüm geliştirdi. Drone ve İHA ile yeşil alan operasyonel bölge haritası sunuyoruz. Kargo, askeri, polis ve sivil kullanımlarda İHA’ların sayısı her geçen gün artıyor ve operasyonlara özel yeşil alan belirlemek için araçlar gerekiyor. Daha fazla İHA operatörü ve kullanıcısıyla birlikte kırmızı bölgelerin uygulanması, güvenli operasyonları sağlamak ve kazaları azaltmak için yeterli olmayacak. Bu sebeple otoritelerin daha ayrıntılı yeşil operasyonel bölgeler, belki de havayolları operasyonlarında bir tür ”Azaltılmış Dikey Ayırma Minimum (RVSM)” alanı sunması gerekecek. Mevcut çözümümüz, operatörler ve yetkililer arasında güvenli bir planlama köprüsü oluşturmaya yardımcı olacak. Dünya çapında güncellenen havacılık ve navigasyon veri tabanımızdan yararlanarak bu araçları son kullanıcılar için daha verimli ve uygun maliyetli hale getirebileceğiz. Yine havacılık ve navigasyon veri tabanımızı kullanarak havalimanları ve havayollarına sunduğumuz çözüm önerileri sektörde operasyonların daha verimli gerçekleştirilmesine katkı sağlıyor. Daha iyi havalimanı iniş-kalkış prosedürleri ve yer hareketi senaryolarının tasarlanması ve uygulanması aşamasında havayolu şirketlerinin ve operatörlerin operasyon süresini, maliyetini, karbon emisyonlarını, taksi sürelerini, yerde veya havada bekleme sürelerini azaltarak maliyet tasarrufu ve yolcu memnuniyeti sağlıyor. Tüm bu yenilikçi yaklaşımlarımız, merkezde veriyi kullanarak sektörün daha güvenli, verimli ve çevre dostu bir geleceğe doğru ilerlemesini sağlıyor.

Özellikle son yıllarda yaşanan küresel etmenler yakıt maliyetlerini oldukça yükseltirken sunduğu hizmetlerle yakıt ve zaman tasarrufu ile operasyonel maliyetlerin düşürülmesine katkı sağlayan çözümler geliştiren bir şirket olarak, yakıt tasarrufu sağlama hakkında görüşlerinizi ve şirket bazında çalışmalarınızı anlatır mısınız?

Yakıt maliyetlerinin yükselmesi, şirketlerin operasyonel verimliliğini artırma ve maliyetleri düşürmenin yollarını aramasına neden oluyor. Yakıt tasarrufu sağlamak için farklı straTejiler uygulanabilir ancak en önemlisi ve günümüzün en çok konuşulan konusu “veri” üzerinde durmak istiyorum. Şu anda Keyvan olarak 195 ülkeden topladığımız havacılık verisi ve geliştirdiğimiz ”Havalimanı/Havaalanı Performans Yönetim ve Ölçüm Sistemleri” ile ciddi tasarruf sağlamak mümkün. Havacılık ve navigasyon verileri en verimli rotaları kullanarak uçuş operasyonlarının verimliliğini artırıp, uçuş planlamalarını optimize ederek daha kısa veya uygun rotalar aracılığıyla yakıt tüketimini azaltıyor ve trafik yönetiminin optimizasyonunu sağlıyor. Veri, yakıt tüketimini düşürmenin en etkili yollarından biri. Yer hizmetlerinin ve pist kullanımının optimize edilmesi, uçakların yerde bekleme ya da uçak taksi sürelerinin azaltılması yine havacılık verisi ile mümkün. Örneğin, verilerle herhangi bir havalimanı için 1 dakikalık zaman tasarrufunu ele alalım ve yakıt tasarrufuna nasıl katkı sağlar birlikte görelim: Bir havalimanında günde 500 uçak iniş, 500 uçak kalkış yapıyor. Kullanılacak doğru optimize edilmiş havacılık verisi ile bu havalimanında günde 1 dakikalık zaman tasarrufu bin iniş-kalkışta bin dakika yani ortalama 16 saat zaman tasarrufu sağlanıyor. Bir uçak ortalama dakikada 15 kilo yakıt tüketiyor. Bu denklemde, günlük bazda baktığımızda 15 bin kilo, aylık ise 450 bin kilo yakıt tasarrufu sağlanıyor. Özetle, günlük mütevazı 1 dakikalık düşüş sağlama, farklı farklı havayolları için aylık ve yıllık bazda milyon dolarlık maliyet düşüşü sağlar.

Havacılık endüstrisinin sürdürülebilirlik endişelerine yönelik yenilikçi çözümlerinizle istikrarla daha sürdürülebilir geleceği teşvik eden bir şirketsiniz. Bu bağlamda, sürdürülebilir havacılık, havacılıkta yeşil dönüşüm gibi konuların önemine ve havacılıkta karbon ayak izini azaltma hedeflerine nasıl ulaşılabileceği ile ilgili önerilerinizi alabilir miyiz?

Öncelikle resmi otoriteler, çevre dostu teknolojilerin araştırılması ve geliştirilmesi için daha fazla kaynak ayırmalı. Havacılıkta farklı verilerin stratejik kullanımı, karbon ayak izinin azaltılması yolunda kritik bir rol oynuyor. Uçuş rotalarının optimizasyonu, yakıt verimliliği iyileştirmeleri, sürdürülebilir yakıt kullanımının artırılması, etkin hava trafik yönetimi, enerji verimliliğine yönelik yenilikler ve uluslararası iş birlikleri, havacılık sektörünün çevresel etkisini azaltmada önemli unsurlar. Bu yöntemlerin etkin uygulanması, 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmada önemli bir adım olacak ve sürdürülebilir havacılığın geleceği için umut verici. Bir önceki soruda verdiğim örnek, havacılıkta yeşil dönüşüm ve karbon ayak izi ile oldukça ilintili. Konu ile ilgili şimdi karbon emisyonunu ele alalım: IATA Karbon Ofset Programına göre, her 1 kilo yakıt için yaklaşık 3,16 kilo CO² salınıyor. Örneğin bir havalimanında 20 dakika taksi yapan bir uçak, 300 kilo yakıt tüketir, 948 kilo CO² üretir. 500 uçak inişi, 500 uçak kalkışı yapılan bir havalimanında CO² üretimi ise günlük ortalama 47 bin 400 kilo, yıllık ise 17 milyon 301 bin kiloya denk gelir. Sonuç olarak baktığımızda farklı havacılık verileri doğru optimizasyonu ile 1 dakikalık tasarrufla yılda 17 milyon 301 bin kilo CO² tüketiminin önüne geçer. Bu nedenle, havacılıktaki farklı verilerin stratejik kullanımı ile taksi sürelerinin optimize edilmesi özellikle hava yolları için karbon emisyonlarının azaltılması, daha çevreci ve daha verimli operasyonlar adına önemli bir adım.

Dünya çapında onaylı havacılık ve seyrüsefer veri tabanı hizmetleri sunan, EASA LOA Tip 1 Dat Sağlayıcı sertifikasına sahip tek Türk şirketi olan Keyvan Havacılık olarak, havacılık ve navigasyon veri tabanlarının çevre açısından sürdürülebilir havacılığa ve yolcu deneyimlerine katkısı hakkında görüşleriniz neler?

Günümüzde veri çok ama çok önemli. Veri ile her türlü inovasyonla verimlilik geliştirmek mümkün. Yakıt tüketiminin optimizasyonu, uçuş rotalarının ve zamanlamalarının iyileştirilmesi, karbon emisyonlarının azaltılması konusunda sürdürülebilir havacılığa verinin katkısı artık yadsınamaz boyutlarda. Ancak bu verilerin doğru şekilde analiz edilip işlenmesi gerekiyor. Bu verilerin sadece çevresel etkilere değil aynı zamanda yolcu deneyimleri açısından da çok olumlu etkileri var. Yolcu deneyimi, bireylerin hava yolculuğuna ilişkin algılarının şekillenmesinde çok önemli rol oynuyor. Yolcuların havalimanına girdikleri andan varış noktalarında iniş yaptıkları ana kadar, yolculuğun her etkileşimi ve yönü bu deneyime katkıda bulunuyor. Bekleme sürelerini azaltma, daha kısa uçuş süreleri, daha hızlı geri dönüş süreleri, konfor, çevre dostu seyahat, verimli kapı tahsisi, sorunsuz bağlantılar gibi başlıklar yolcuların genel memnuniyetini etkiler. Yolcu en kısa sürede varış noktasına ulaşmak ister. Ataması doğru yapılan uçağa biniş kapıları, taksi süresinin kısalığı ve iniş / kalkış sürelerinin kısalığı yolcu memnuniyetine birebir etki eder.

Keyvan Havacılık olarak 2024 yılı için hedef ve beklentileriniz neler? Sektörü bekleyen gelişmelere dair öngörülerinizi alabilir miyiz?

Keyvan olarak sektördeki yeniliklere ve değişen ihtiyaçlara hızlı şekilde uyum sağlıyor, teknolojik yeniliklere odaklanıyor, güvenli, inovatif ve müşteri destekli özel çözümler sunuyoruz. Teknolojik gelişmeleri takip etmek, çevresel sürdürülebilirlik konusunda proaktif olmak, müşteri ihtiyaçlarına odaklanmak ve 7/24 müşteri desteği sağlamak şirketimizin şimdi olduğu gibi gelecekteki başarısının temelini oluşturmaya devam edecek. Hizmetini verdiğimiz sürdürülebilir çözümlerimiz ile karbon ayak izini azaltma ve çevre dostu uçuş operasyonlarına yönelik çözümler geliştirdik ve geliştirmeye devam edeceğiz. Alanımızda sertifikamızı aldığımızdan günden bu yana çok bir kısa sürede, ABD, Avrupa ve Asya pazarına açıldık ve ülkemize döviz kazandırdık. Şimdi ise pazar coğrafyasını genişleterek dünyanın tüm bölgelerindeki potansiyel müşterilere ulaşmayı ve müşteri ağımızı daha da genişletmeyi hedef aldık. Havacılıkta sadece pilot, mürettebat ya da yer hizmetleri görevlisi yok. Veriyi işleyecek profesyonellere de ihtiyaç var. Sektörde öncü bir konumda yer almanın yanı sıra, eğitim alanında da liderlik rolümüzü güçlendiriyoruz. Bu kapsamda, üniversitelerle kurduğumuz stratejik iş birlikleri sayesinde havacılık ve navigasyon verileri alanında derinlemesine uzmanlık kazandırmak üzere özel ders programları açtık. Daha çok üniversiteyle ortaklık kurmayı hedefliyoruz. Eğitim programlarımız ile sektörümüze değer katmakla kalmıyoruz. Aynı zamanda geleceğin profesyonellerini de yetiştiriyoruz ve çok değerli pratik / teorik bilgileri onlarla paylaşıyoruz. Üniversite ortaklıklarımız, sektör ve akademi arasında köprü kurarak, öğrencilerin akademik başarılarını sektörün ihtiyaçları ile uyumlu hale getirecek. Sektörü bekleyen gelişmelere dair öngörülerimi ise artan veri güvenliği talepleri, uçan taksiler, dijital teknolojiler ve yapay zeka uygulamaları olarak sıralayabilirim.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.