”İNSAN KAYNAKLARI SEKTÖRÜNDE AR-GE MERKEZİ OLAN TEK ŞİRKETİZ”

1999’dan bu yana Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu olan Kariyer.net, iş arama ve işe alım süreçlerinde yeni nesil teknolojilerle, iş arayanlarla işverenleri dijital ortamda bir araya getirmeye başarıyla devam ediyor. Vizyonunu; dijital teknolojileri kullanarak daha fazla aday ve işvereni, süreçlerinde doğru iş ve yetenekle buluşturmak olarak belirleyen şirket, Türkiye’nin istihdam piyasasına da yön veriyor. Tecrübesini, gelişmiş altyapısını ve Ar-Ge kaynaklarını; işverenler için işe alım süreçlerini kolaylaştırmak, adaylar için de yaşadığı deneyimi iyileştirmek ve şeffaflaştırmak adına kullanan Kariyer.net, geliştirdiği sistemlerle sektörüne liderlik ediyor. “Akıllı İlan”, “Akıllı Öneriler”, “FinalCheck”, “HR Venue” gibi birçok yeni uygulamayı hayata geçiren Kariyer.net’in Genel Müdürü Fatih Uysal sorularımızı yanıtladı ve geliştirdikleri yenilikçi teknolojileri, yeni nesil liderlik anlayışlarını ve sektördeki gelişmeleri aktardı.

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu Kariyer. net olarak, iş dünyasında yeni nesil teknolojilerle birlikte yaşanan değişimleri nasıl yorumluyorsunuz? Şirketlerin, davranışlarındaki eğilimi ve ihtiyaç noktaları ne yönde evrildi?

Global düzeyde iş dünyasını etkilemeye başlayan trendleri; yetenek açığı, büyük istifa ve gig ekonomisi, bilişim ve teknolojinin yükselişi, uzaktan liderlik ve yeteneğin yer değiştirmesi olarak sayabiliriz. Nitelikli çalışan ihtiyacı büyüyor, diğer yandan çalışanların işverenlerden talepleri de farklılaşıyor. Bu durum, freelance veya yarı zamanlı çalışanlara talebi artırdığı için gig ekonomisini yaratıyor. Diğer yandan iş dünyası, bugüne dek eşi görülmemiş işten ayrılma oranları yüzünden hızla değişiyor. ABD’de geçen sene yaklaşık 47 milyon kişi işlerini bıraktı. Bazıları için bu, kariyerlerini yeniden düşünmek anlamına geliyor. Bu trendin 2022 ve sonrasında da devam edeceğini söyleyebiliriz. Bilişim ve teknolojinin yükselişi ise tüm dünyada büyük bir dönüşüme yol açan diğer bir trend. Bilişimde yetenek açığı, ekonomiler üzerinde de büyük etki yaratıyor. Örneğin, 2030 yılına kadar yalnızca ABD’deki yetenek açığının toplamda 8,5 trilyon dolar bedelinin olacağı tahmin ediliyor. Bunu fırsata çevirmek de mümkün. Ülkemiz için yazılım ekosisteminde sağlanacak büyüme ile birlikte 2025 yılına dek 100.000 ek istihdam ve 10 milyar dolarlık ihracat getirisi öngörülüyor. Bu rakamlar gerçekten çok önemli. Yeteneğin yer değiştirmesi de özellikle bilişim alanında karşımıza çıkıyor. BCG ve The Network iş birliği ile Türkiye ayağını gerçekleştirdiğimiz “Global Yeteneklerin Şifresi” araştırmamıza göre, mühendislik, dijitalleşme ve otomasyon, BT ve teknoloji alanında çalışan yeteneklerin yurt dışında çalışma konusunda daha istekli olduklarını gördük. Bu nedenle özellikle nitelikli bilişim yeteneği kazanımı için yeteneğin değerlendirilmesi ve geliştirilmesi son derece önemli hale geliyor.

Yaşanan dönemle birlikte, iş modellerinde ve iş yapış biçimlerinde önemli farklılıklar ve yenilikler meydana geldi. Uzaktan çalışma modeli de birçok şirket için giderek kalıcı hale gelecek gibi duruyor. Bu gelişmeleri ve modelleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Söz konusu modelde trendler ne yönde ilerliyor?

Geçen yıl Aralık ayında yaptığımız “Salgın ve İş Hayatı Araştırması”na göre, çalışanların %60’ı kalıcı olarak uzaktan veya hibrit çalışmak istediklerini belirttiler. %48’i ise ofise dönüş konusunda tedirgin olduğunu dile getirdi. Araştırmaya katılan her 10 çalışandan 4’ü evde çalışmanın, verimlerinde bir fark yaratmadığını belirtirken; evden çok daha verimli çalıştığını beyan etti. Bununla birlikte evden çalışanların %48’i iş arkadaşlarıyla ofiste sosyalleşmeyi de özledi. Çalışanlar aslında kendileri ve sevdikleriyle de ilgilenebilecekleri, tam anlamıyla esnek bir çalışma modeli beklentisinde. Global düzeyde baktığımızda, özellikle Amerika’da geçen yıl milyonlarca kişi istifa etti, rekor sayılarda çalışan işini değiştirdi. Bazıları için bu trend, kariyerlerini yeniden düşünmek anlamına geliyor. Bazıları ise pandemi sırasında uzaktan çalışırken büyük şehirlerden uzaklaştı ve şimdi geri dönmek istemiyor. Daha önce işleri yaşadıkları yerin yakınındayken, şimdi her yerde yapabilecekleri bir iş arayışındalar. Büyük global şirketler, mevcut maaşların yüksek yaşam maliyetlerine bağlı olduğunu savunarak farklı yerlere taşınan çalışanlarının maaşlarında kesintiler uyguluyor. Duruma çalışanlar açısından baktığımızda ise, uzaktan çalışmak için maaşta kesinti gibi bazı bedelleri ödemeyi kabul edenler çoğunlukta. Yapılan bir araştırmaya göre, her 10 Amerikalıdan 6’sı, özellikle de Z kuşağı (%85’i) istedikleri zaman evden çalışma modeli için bazı fedakarlıklar yapmaya hazır. Araştırmaya katılanların yüzde 30’u daha fazla çalışmaya, yüzde 15’i daha az ikramiyeye, %13’ü ise daha az tatil yapmaya razı olduğunu söylüyor. Ancak şu bir gerçek ki, pandemi kesin olarak ortadan kalksa dahi tamamen ofisten çalışılan düzene geri dönüşün artık mümkün olmayacağını söyleyebiliriz. Dolayısıyla şirketlerin, çalışanları üzerindeki olumsuz etkileri bertaraf edecek, daha esnek, sosyalleşmeyi ve ekip ruhunu canlandıracak çözümler geliştirmesi gerekecek.

Dijital dönüşüm şirketler için elzem haline gelince elbette bu alanda yeni yetenek ihtiyaçları da beraberinde geldi. Söz konusu ihtiyaçların kapsamında dijital yetenek arayışı hakkında görüşleriniz nelerdir? Özellikle son dönemde çalışanlarda tercih edilme sebebi olan faktörler neler oldu?

Günümüzde dijitalleşmeye ve e-ticaretin yıldızının parlamasına bağlı olarak teknoloji alanında çalışan pozisyonları öne çıkmaya başladı. Ayrıca dijitalleşme yolunda ilerleyen şirketler de daha fazla bilişim çalışanına ihtiyaç duyuyor. Bugün, Türkiye’de ciddi bir dijital beyin göçü problemi var. Dünyada pek çok ülke Türkiye’yi kaynak havuzu olarak görüyor. Kariyer.net verilerine göre, ülkemizde net IT yeteneği açığı, her yıl ortalama 90 bin ve bu da demek oluyor ki yıllık arzın 5 katından fazla açık var. IT sektöründe son 7 yılda karşılanamayan yeni talep 400 bine ulaştı. Bu da arz ve talebin birbirini dengelemediğini gösteriyor. İstihdam piyasasında hızla artan dijital yetenek açığına paralel olarak, bilişim sektöründe de iş gücü ihtiyacı yükselmeye devam ediyor. Pandeminin başından bu yana liderliği tekstil sektöründen devralan bilişim sektörü, yayınlanan ilan sayısı bakımından iki yıldır başı çekiyor. Mart ayı İstihdam Endeksimize göre, 2022’nin ilk üç ayında yazılım uzmanı, grafik tasarımcı, bilgisayar mühendisi, sistem mühendisi ve analist pozisyonları en çok yetenek aranan ilk 5 pozisyon arasında yer alıyor.

Teknoloji alanında yetişmiş yetenek bulmak, sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada işe alım ekiplerinin zorlandığı konuların başında geliyor. Bu nedenle biz de bilişim sektörünün kapılarını genç yeteneklere açmak ve işverenlere dijital yetenek açığını kapatma konusunda destek vermek amacıyla techcareer.net’i hayata geçirdik. Ayrıca, işverenlerin aradıkları yetenekleri bulabilmeleri için adayın doğru ön değerlendirme süreçlerinden geçmesi de çok önemli. Hem teknoloji hem de işe alım ekiplerinin doğru yeteneği saptamak için gereğinden fazla zaman harcadığını, buna rağmen birçok teklifin işe alımla sonuçlanmadığını görüyoruz. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak en nitelikli adayların en az eforla ve en hızlı şekilde seçilmesini sağlayan bir start-up olan Coensio’ya 2021 yılı içerisinde yatırım yaptık. Coensio, Tesla ve Walmart gibi alanında lider global firmaların da tercihi oldu.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.