Sürdürülebilirlik kavramı, günümüzde tüm kurumların stratejilerinde ilk sırada yer alırken, dünyamızın geleceği de büyük ölçüde bu kavramın işleyişine bağlı görünüyor. Kurulduğu günden bu yana sürdürülebilirliği iş modelinin ve iş yapış şekillerinin merkezine alan Anadolu Efes de bu doğrultuda 2030 sürdürülebilirlik hedeflerini açıkladı. Kurumsal yönetim ile çevresel ve sosyal alandaki performansını düzenli olarak paylaşan Anadolu Efes hedeflerini; “Çevre için sıfırlıyoruz”, “Sosyal etki için artırıyoruz” ve “Fırsat eşitliği ve kapsayıcılık ile güçleniyoruz.” ana başlıkları altında topladı. Şirket, 2030 yılına kadar tüm operasyonlarında net sıfır karbon salımına ulaşacağını taahhüt etti. Ayrıca yüzde 30 olan kadın çalışan oranını da 2030 yılına kadar yüzde 51’e çıkaracak.

“İKLİM KRİZİYLE MÜCADELEDE ACİL ADIMLAR ATILMASI GEREKİYOR.”
Sürdürülebilirliği bir düşünme biçimi ve Anadolu Efes’in iş modelinde temel belirleyici kriter olarak gördüklerini ifade eden Anadolu Efes CEO’su Can Çaka; “Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı rehber aldığımız yolculukta, toplumumuz ve dünyamızın geleceği için tutkuyla çalışmamızı sağlayan önemli hedefler belirledik. Küresel ısınmayı 1.5 dereceyle sınırlandırabilmemiz için karbon salımlarımızı düşürmemiz gerekiyor. İklim kriziyle mücadelede acil adım atılması gerektiğini görerek, bu mücadeleye 2030’a kadar operasyonlarımızda net sıfır salıma ulaşma hedefiyle katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda atık yönetimi alanında çalışmalarımızı sürdürerek, tüm operasyonlarımızda sıfır atık bir organizasyon olduğumuzu belgelendireceğiz” diye konuştu. Çalışan politikalarının ve sosyal etkinin diğer odak noktaları olduğunu belirten Çaka, “Gelecek hedeflerimize ulaşmamıza aracı olan en önemli sermayemiz çalışanlarımız. Sürdürülebilir kalkınmanın kadınların iş hayatında güçlenmesine bağlı olduğunun bilincindeyiz ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin bizi daha güçlü kıldığına inanıyoruz. 2030’a kadar kadın çalışan oranımızı %30’dan %50 +1’e çıkararak kadınlardan daha fazla güç alan bir şirkete dönüşeceğiz. Diğer yandan ise tarıma, girişimcilik ekosistemine, spora, kültür sanata, yerel kalkınmaya ve kadının güçlenmesine yönelik yatırımlarımızı sürdürerek, sosyal etkimizi artırmaya da devam edeceğiz.”

KADIN ÇALIŞAN ORANINDA HEDEF YÜZDE 50+1
Anadolu Efes’in 2030 sürdürülebilirlik hedeflerinde bir diğer önemli başlık ise toplumsal cinsiyet eşitliği. Kapsayıcı bir kurum kültürüne sahip olan Anadolu Efes, %30 olan kadın çalışan oranını 2030 yılına kadar %51’e çıkarmayı hedefliyor. Şirket, aynı zamanda 2023 yılına kadar tüm operasyonlarında cinsiyet farkı gözetmeksizin tüm çalışanlarına fırsat eşitliği sunduğunu da belgeleyecek. 2020 yılında Sürdürülebilirlik Akademisi’nin Intertek iş birliği ile verdiği İş’te Eşit Kadın Sertifikası’nı, Türkiye’de hızlı tüketim ürünleri sektöründe almaya hak kazanan ilk şirket de Anadolu Efes oldu. Şirket bu sertifikayla cinsiyet farkı gözetmeksizin eşit işe eşit ücret politikası uyguladığını da tescil ettirdi. Anadolu Efes ayrıca toplumsal cinsiyet eşitliğinin tüm çalışan ve paydaşları tarafından benimsenmesi için farkındalık çalışmalarını ve kadınlara sunduğu fırsatları geliştirmeye devam edeceğinin altını çiziyor.

UZUN VADELİ TOPLUMSAL YATIRIMLAR
Anadolu Efes, kuruluşundan bu yana DNA’sının bir parçası olan dayanışma kültüründen aldığı güçle üçüncü ana odak alanına ise toplumu aldı. “Sosyal etkimizi artırıyoruz” diyerek kültür-sanat ve spora, yerel kalkınma ve kadının güçlenmesine, girişimcilik ekosistemine destek veren projelere yatırım yapmayı sürdüreceğinin altını çiziyor. Yürüttüğü toplumsal sosyal fayda projeleri ile sosyal etkisini daha da artırmayı hedefleyen şirket bunun için birlikte çalıştığı çiftçilerin sürdürülebilir tarım uygulamalarında eğitim alarak yetkinliklerinin geliştirilmesini desteklemeye devam edecek. Genç girişimcilerle de yakından çalışan Anadolu Efes, inovasyonun gücünden faydalanarak, girişimcilik ekosistemini desteklemeye devam edeceğini de taahhüt etti

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.