”LİDERLİĞİMİZDEN ALDIĞIMIZ GÜÇ İLE BUGÜNDEN YARINA HAZIRIZ”

Akaryakıt, madeni yağlar ve kimyasallar pazarının yıllardır lideri Petrol Ofisi Grubu, Türkiye’nin havacılık, deniz ve karayolları ekonomisinin en önemli dinamolarından biri olarak her üç alan- da da kamunun ve özel sektörün en büyük kurumlarıyla iş birliği içinde hareket ediyor. Enerji ekseninde altyapı ve insana dokunan her türlü yatırımı, değerlendirilmesi gereken birer fırsat olarak gören şirket, attığı her adımda ülke ekonomisine ve sosyal faydaya sürdürülebilir değer sağlamaya odaklanıyor. Business Türkiye okuyucuları için sorularımızı yanıtlayan Petrol Ofisi Grubu CMO’su Sinan Seha Türkseven, sürdürülebilirlik prensiplerini ve hedeflerini de aktarıyor.

Ülke geneli ve yakın coğrafyaya tüm yakıt çeşitlerini sağlayabilen tek grupsunuz. Petrol Ofisi Grubu’nun kapsamını bir de sizden dinleyebilir miyiz?

1941’den bu yana faaliyet gösteren, akaryakıt, madeni yağlar ve kimyasallar pazarının geleneksel lideri olan Petrol Ofisi Grubu olarak bin 930’dan fazla istasyonu- muz, bin 400 köy pompası ve sınır kapılarında yer alan ikmal noktalarımız ile Türkiye’nin en geniş akaryakıt istasyon ağına sahip olup, günümüzde on binlerce kişiye istihdam sağlıyoruz. Türkiye’nin en büyük perakendecilerinden biri olarak, 8 akaryakıt terminali, 18 havaalanı ikmal ünitesi, 1 LPG terminali, yılda çeyrek milyon uçağa yakıt ikmali, 1 milyon metreküplük yakıt depolama kapasitesi ile sektöre liderlik ederken, Türkiye’nin en büyük 5 özel şirketi arasında yer alıyoruz. 2022 itibarıyla 200 milyar TL’lik ciroyu aşan ve bölgesel bir güç olarak hareket eden dev bir enerji altyapı grubu
konumundayız.

Petrol Ofisi, uzun yıllardır sektörünün lideri konumunda öncü adımlar atıyor. Bu bağlamda, sektördeki konumunuza dair değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?

Geçtiğimiz aylarda yayınlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), “Petrol Piyasası 2022 Yılı Sektör Raporu”na göre, Petrol Ofisi Grubu olarak 2022 yılında yurt içi pazar payımız yüzde 22,4 olarak gerçekleşti ve akaryakıt sektöründeki açık ara geleneksel liderliğimizi sürdürme başarısını bir kez daha gösterdik. En güçlü olduğumuz alanların başında gelen madeni yağ ve kimyasallar pazarında Petrol Sanayi Derneği (PETDER) verilerine göre ise istikrarlı büyümemizi geçtiğimiz yıl da sürdürerek yüzde 29’u aşan pazar payı ile geleneksel liderliğimizi 13. yılına taşıdık. Petrol Ofisi Grubu’nun yalnızca madeni yağlardaki pazar payı yüzde 28,3. 2022 EPDK Denizcilik Satışları Raporu’na göre ise Petrol Ofisi olarak, PO/Marine markamız ile toplam satış hacmimizi 1 milyon 42 bin 110 tona yükselterek transit pazarda yüzde 35,9, yurt içi denizcilik yakıtları pazarında ise yüzde 45,8 pazar payı ile
2022 yılını lider tamamladık. Ayrıca uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance tarafından bu yıl 16. kez açıklanan “TURKEY 100 – Türkiye’nin En Değerli Markaları” raporunda geçen yıla göre dört basamak birden yükselerek 14. sırada yer aldık ve bu ivmeyle listede akaryakıt sektörünün lideri konumuna geldik.

Faaliyetlerini sürdürülebilirlik prensipleri doğrultusunda yürütmeyi hem sorumluluk hem de şirket felsefesi olarak benimseyen Petrol Ofisi’nin bu bağlamda gerçekleştirdiği çalışmaları anlatır mısınız?

Enerji ekseninde altyapı ve insana dokunan her türlü yatırımı, değerlendirilmesi gereken birer fırsat olarak görüyoruz. Bir yandan mevcut ürün teknolojilerine ya- tırım yaparken bir yandan geleceğin enerjilerine yatırım yapıyoruz. Bu kapsamda 2030 yılına kadar Kapsam 1 ve Kapsam 2 sera gazı emisyonlarını yüzde 42 oranında azaltmayı, 2050 yılına kadar ise net sıfır olmayı taahhüt ettik. Net sıfır hedefi yönünde attığımız tüm adımlar sadece şirketimiz ve sektörümüzün için değil, aynı zamanda ülkemizin 2053 yılına kadar net sıfır hedefine ulaşma yönündeki uzun vadeli hedefine doğru atılmış adımlar. Bu çerçevede tüm iş kollarımızda sürdürülebilirlik odağımızı artırıyoruz

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.